Constănțenii sunt nemulțumiți că în casele lor nu e suficient de cald: „Caloriferele sunt sesizabil mai reci decât în iernile anterioare”
Condiții greu de suportat, pereți mult prea reci și presiune slabă la robinet. Acestea sunt trei dintre problemele cu care constănțenii se confruntă încă din luna noiembrie. Chiar dacă avem parte pentru moment de o iarnă mai blândă, temperaturile foarte scăzute ar putea veni oricând. După ce și-au petrecut și sărbătorile fără apă caldă și căldură, din ce în ce mai mulți oameni iau în calcul centrala pe gaze. Mai mult, aceste probleme sunt legate de avariile din oraș și de starea învechită a țevilor de termoficare.
În plin sezon rece, casele constănțenilor au rămas de multe ori fără căldură, chiar și în prag de sărbători când majoritatea se afla în căminul lor, alături de prieteni sau familie.
„Anul acesta, începând din luna noiembrie de când au început să furnizeze căldură, caloriferele sunt sesizabil mai reci decât în iernile anterioare”, spune un constănțean.
„Nu mai e cald pentru că au fost avarii în unele cartiere și probabil a fost și reducerea de apă sau carburant”, spune alt constănțean.
Mai mult, costurile mult prea mari au devenit și ele o problemă deoarece, spun oamenii, nu se justifică având în vedere numeroasele avarii.
„Este absolut sinistru ca în 2021 să avem astfel de probleme să aibă loc. Spre exemplu, au fost luni în care din 28 de zile am beneficiat de acest serviciu doar 18 zile, fără întreruperi, iar costurile au ajuns undeva la 400-500 de lei”, spune o constănțeancă.
În momentul de față putem spune că avem parte de o iarnă blândă însă, se anunță temperaturi mult mai scăzute față de anii trecuți iar constănțenii vor să își încălzească casele. Echipa Dobrogea TV a mers într-o scară de bloc unde caloriferul era rece.
De asemenea, și apa caldă pare că a devenit un lux pentru mulți constănțeni. Dacă la unii curge cu o presiune scăzută, alții nu au deloc.
„Nu neapărat că se încălzește mai greu dar nu mai are aceeași temperatură ridicată, este sesizabil că apa este mai rece. La mine pe scară, majoritatea au centrale proprii pe gaz și intenționez și eu”, spune un constănțean.
Problemele legate de termoficare sunt strâns legate de conductele din oraș și starea în care acestea se află. O bună parte dintre ele trebuiau schimbate în urmă cu cel puțin două decenii.
„Aceste conducte au vechime între 38 și 43 de ani de când sunt montate. Avariile determină calitatea slabă uneori a agentului termic”, a declarat Liviu Popa, director general RADET Constanța.
Atunci când conductele de termoficare vor fi înlocuite, constănțenii nu se vor mai confrunta cu aceste neajunsuri. Municipalitatea are în plan modernizarea acestora pe mai multe artere ale orașului.
„În aprilie sau mai vor începe lucrările pe primul tronson, cel de la intersecția Bulevardelor Tomis și Lăpușneanu, din zona Dacia până în zona de la Gara. De asemenea, se vor schimba și alte tronsoane în etapa II și III. În paralel, în zona centrală, pe strada Ștefan cel Mare, municipalitatea înlocuiește conductele de termoficare pentru că reabilitează zona”, a mai declarat Liviu Popa, director general RADET Constanța.
Proiectele care prevăd înlocuirea și modernizarea conductelor de termoficare din orașul Constanța sunt inițiate de municipalitate și vor fi realizate cu ajutorul finanțărilor europene. Suma totală investită va ajunge la aproximativ 50 de milioane de euro.