dobroge.tv

Live

Mai puțini bolnavi de COVID în spitalele constănțene. Însă, autoritățile trag un semnal de alarmă: „Nu trebuie să ne liniștim. Pandemia nu a dispărut”

28 decembrie 2021
Publicitate

Distanțarea, restricțiile, obligativitatea purtării măștii de protecție dar şi vaccinarea. Sunt doar o parte dintre măsurile care au dus la o scădere a numărului de cazuri confirmate cu virusul SARS-CoV-2. Motiv pentru care, și în spitalele din județul Constanța paturile au început să se elibereze. În acest moment, peste 500 de locuri sunt disponibile în toate unitățile medicale. Însă, autoritățile trag un semnal de alarmă. Acestea susțin că măsurile trebuie respectate în continuare pentru că doar așa vom scăpa de pandemie. Mai mult, spun că, în cazul unui val cinci, spitalele sunt pregătite pentru a primi pacienți.

De mai bine de o lună, incidența în orașul și județul Constanța a început să scadă. De pildă, în municipiu, rata de infectare a ajuns la 0,56 la mia de locuitori. Mai mult, avem și 37 de localități unde nu există nici un caz de COVID-19.

Lumea a înțeles necesitatea protejării în primul rând prin vaccinare, în al doilea rând prin purtarea măștii de protecție și prin distanțare, igienizarea mâinilor și a spațiilor, a obiectelor. Cine a înțeles aceste lucruri le aplică oricum”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Chiar dacă în această perioadă, autoritățile centrale au decis să mai relaxeze din restricții, constănțenii trebuie să se protejeze în continuare. Mulți dintre aceștia au înțeles că doar prin respectarea măsurilor vor scăpa de pandemie.

Nu, nu am stat cu mască în casă, dar până la ei am luat masca, plus de asta am făcut toate vaccinurile”, spune un constănțean.

Este singura metodă și vaccinatul și purtare măștii și distanța. În primul rând ne protejăm pe noi și îi protejăm și pe cei de lângă noi. Nu mă vedeți cum sunt, nu pot să respir, dar ce să fac m-am obișnuit”, spune o altă constănțeancă.

Sunt însă, și constănțeni care sunt sceptici privind această relaxare.

Cum a fost și astă vară relaxarea este ok dar în final nu s-a întâmplat nimic. Mi se pare că ne jucăm cu cifrele aici”, spune un constănțean.

Sceptici sau nu, constănțenii se vaccinează în continuare. De pildă, la Pavilionul Expozițional oamenii s-au putut imuniza chiar și în perioada Crăciunului. Chiar dacă centrul a avut un program special, acesta a fost deschis pentru toți doritorii.

În prima zi de Crăciun au fost 64 de persoane care s-au vaccinat, iar în a doua zi 153”, a declarat dr. Ortanza Dancă, coordonatorul centrului de vaccinare Pavilionul Expozițional Constanța.

În ceea ce privește situația din spitale, numărul paturilor libere este în creștere.

În momentul de față avem 561 de locuri disponibile în spitale. În cazul în care va fi nevoie, foarte rapid, cum a fost și la începutul valului patru, numărul de paturi alocate bolnavilor COVID poate fi crescut până la 700”, a mai declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

La ultima raportare, pe raza județului Constanța din cele 61 de paturi ATI, 43 erau libere”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Concret, în acest moment, pe secțiile de Terapie Intensivă din unitățile medicale din județul Constanța situația este următoarea: la Spitalul Județean mai sunt disponibile 14 paturi iar la Mangalia toate cele nouă.

Momentan e bună. Avem patru paturi ocupate la ATI și 24 pe secție”, a declarat Eugen Aglitoiu, manager Spitalul Municipal Medgidia.

În acest moment pe raza județului Constanța sunt internate 79 de persoane”, a mai declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

După sărbătorile de iarnă, specialiștii au anunțat și un val cinci. Motiv pentru care, autoritățile județene trag un semnal de alarmă și îi sfătuiesc pe constănțeni să respecte în continuare măsurile de protecție.

Nu trebuie să ne liniștim pentru că pandemia nu a dispărut, ea doar și-a încetinit moment ritmul. După previziunile atât statistice cât și ale specialiștilor în medicină spre sfârșitul lunii ianuarie ne așteptăm la o revenire a numărului de cazuri”, a mai declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

În prezent, la nivelul județului Constanța incidența este de 0,44 la mia de locuitori, iar în ultimele 24 de ore au fost confirmate 53 de persoane cu virusul SARS-CoV-2.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233