Sute de angajați din poliție, penitenciare dar și reprezentanți ai pensionarilor militari și-au strigat nemulțumirile, în Capitală
A fost din nou protest astăzi în fața Parlamentului din București. Preț de câteva ore, sute de angajați din poliție, penitenciare dar și reprezentanți ai pensionarilor militari și-au strigat nemulțumirile. La manifestație au participat sindicaliști din mai multe județe ale țării, inclusiv din Constanța. Oamenii au venit cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Noi M.A.I Contăm?”, „Respectați Legea” şi „Armata nu apără un partid, apără o țară”. Aceștia au mai spus că nu vor majorări salariale, ci vor să se respecte legea.
Aceasta a fost atmosfera din fața Parlamentului, de joi, în jurul prânzului. Sute de sindicaliști din mai multe domenii au ieșit din nou să protesteze. Angajații din poliție, penitenciare și militarii rezerviști au avut revendicări comune. Cu toții și-au strigat, la unison, cerințele.
„Aplicarea Legii 153/2017, privind salarizarea bugetară și aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare”, a declarat Zelca Vasile, președinte SNPPC din România.
„Guvernul României nu dorește să pună în aplicare Legea 153/2017, Legea Salarizării așa cum a fost ea aprobată în 2017, etapizat. Și împotriva înghețării aplicării etapizate a acestei legi”, a declarat Ion Sorin Boldeanu, vicepreședinte SNPPC IPJ Constanța.
Concret, sindicaliștii au cerut, printre altele, și următorul lucru:
„1. Aplicarea în integralitatea sa a Legii salarizării, 153/2017 şi amendarea Legii de punere în aplicare a OUG 130/2021 în sensul: anulării suspendării nejustificate a plătii ajutoarelor salariale la trecerea în rezervă (pensie, somaj); acordarea nediscriminatorie a procentului de 10% tuturor pensiilor militare de stat și renunțarea la taxarea ilegală cu 10%, a unor categorii de pensii militare”
„Ne viciază pensiile diminuându-le cu până la 40 de procente. Suntem aici pentru a solicita încetarea discriminării între militarii care au executat misiune de luptă pe teritoriul național alături de cei care au executat misiuni în teatrele de operații. Recunoștința țării trebuie să fie aceeași”, a declarat lt. cdor. (r) de aviație George Hoștină, reprezentant Filialei 1 SCMD Constanta.
„Noi nu suntem beneficiari ai legii, ai unei pensii speciale. Noi suntem beneficiari ai unei pensii de serviciu, ocupațională și care este calculată pe bază de contributivitate”, a mai declarat Ion Sorin Boldeanu, vicepreședinte SNPPC IPJ Constanța.
Sindicaliștii își doresc ca polițiștii, personalul contractual și pensionarii militari să beneficieze de prevederile legale așa cum au fost ele stabilite de către parlamentari.
„Problematica noastră este de ordin legislativ. Atâta timp cât nu știu nimic despre familia ocupațională, siguranță națională, apărare și ordine publică să nu se mai amestece unde nu le fierbe oala”, a declarat cdor. (r) Ilie Truță, președintele Filialei 1 SCMD Constanta.
„Noi ne-am îndeplinit contractul de prestării activității de militar sau polițiști. La 20 de ani după ce noi ne-am îndeplinit el desființează retroactiv. În orice țară, ar fi făcut pușcărie pe viață”, a declarat col. (r) Mircea Dogaru, președinte SCMD.
Sindicaliștii Cadrelor Militare Disponibilizate spun că militarii au o pensie în medie de 2.750 de lei pe lună.
„Ne dorim un trai decent, nu vrem să ne îmbogățim, noi nu cerem majorări, noi cerem să se respecte legea și să fim așezați fiecare pe locul său în grila de salarizare”, a declarat Zelca Vasile, președinte SNPPC din România.
La protest oamenii au venit cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum: „Armata nu apără un partid, apără o țară”, „Politicieni și guvernanți: respectați Poliția Judiciară” și „Militarii nu au pensii speciale”. Revendicările Sindicatelor Cadrelor Militare Disponibilizate și Polițiștilor și Personalului Contractual au fost deja depuse la Guvern și la Parlament.