dobroge.tv

Live

Ceremonie comemorativă la Constanța, la Monumentul Eroilor Revoluției române din Decembrie 1989

22 decembrie 2021
Publicitate

Au trecut 32 de ani de la Revoluția din 1989. Pe 22 decembrie, instituțiile publice au fost atacate cu focuri de armă. În aceeași zi s-a tras și la malul mării. În spatele sângerosului eveniment au rămas multe semne de întrebare și familii care își plâng morții. Eroii martiri care s-au jertfit în acea zi pentru libertate au fost fi comemorați de militarii din Forțele Navale Române. Aceștia au depus coroane la Monumentul Eroilor Revoluției române din Decembrie 1989.

Revoluția din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 15 și 21 decembrie 1989. Toate acestea au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din țara noastră. Cei care au prins acele vremuri își aduc aminte și acum prin ce au trecut.

Ne-am dus și la Securitate pentru că știam că acolo este armamentul. Am intrat înăuntru, i-am ocupat și i-am gonit cu ofițerii de Securitate și de Miliție și ne-am făcut datoria. Ne-am instalat acolo. Alături de noi a contribuit și Marina Militară care a venit cu comandant”, a declarat Gheorghe Nae, președintele Fundației Revoluționarilor Tomis 22.

Pentru eroii care s-au jertfit atunci pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român, la Constanța a fost organizată o ceremonie de comemorativă care a avut loc în Cimitirul Central, la Monumentul Eroilor Revoluției române din Decembrie 1989.

La Constanța, în acea zi, zeci de persoane au decedat, iar alte câteva sute au fost rănite.

Sunt zile care ne-au schimbat destinul. O schimbare posibilă doar prin dedicarea tuturor celor care au ieșit atunci în stradă pentru o Românie liberă, o schimbare clădită pe sacrificiul unor oameni care au murit pentru idealul nostru”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Recunoștința pentru eroii din Decembrie 1989 nu trebuie să piară niciodată. Jertfa lor merită un destin măreț pentru țara noastră. S-a întâmplat să moară în Decembrie 1989 chiar un copil de o lună pentru că a ricoșat un glonț”, a declarat Constantin Scurtu, muzeograf la Filiala Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”.

România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.

Revoluția a creat premisele bunăstării, a reprezentat calea de trece de la un comunism falimentar la capitalism. De 32 de ani România face eforturi pentru a se acomoda cu normalitatea occidentală”, a mai declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Jertfa, eroismul, neînfricarea multor tineri și mai ales strigătul de libertate. O libertate care astăzi, o interpretează fiecare cum consideră că e mai bine pentru el. Această libertate de expresie ne era interzisă acum 32 de ani”, a mai declarat Constantin Scurtu, muzeograf la Filiala Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”.

Revoluția din decembrie 1989 a început la Constanța după fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233