Au pierdut munca de-o viață, iar acum trebuie să o ia de la capăt. Constănţenii îi pot ajuta pe semenii lor să revină acasă: ''Toți suntem împrăștiați...''
Au pierdut munca de-o viață, iar acum trebuie să o ia de la capăt și nu mai au cu ce. Este vorba de locatarii blocului care a fost mistuit de flăcări săptămâna trecută. Majoritatea nu aveau și bunurile asigurate, iar acum caută soluții. Cei care vor să-i ajute pot dona orice sumă în contul deschis pe numele Asociației de Proprietari.
Oamenii care au pierdut aproape tot în incendiul care a avut loc în cartierul km 4-5 încearcă să-și refacă ușor, ușor viețile distruse. Sunt destine înnegrite de fumul care a rămas în urmă, și cărora le este extrem de dificil, să o ia din nou de la capăt.
"Cărămida este explodată, trebuie să dărâmăm toți pereții apartamentului, inclusiv peretele dormitorului care s-a deplasat de la stâlpii de rezistență", a spus Augustin Dobre, locatar.
"În acest bloc nu stă preot, nu stă procuror, nu stă muncitor, nu stă zugrav, stau oameni, oameni cu copii. Oameni care până acum câteva zile aveau casă și acum nu mai au. Toți suntem împrăștiați pe la rude, prieteni, binefăcători care au vrut să ne găzduiască. O parte suntem norocoși că mai avem ce recupera, o altă parte sunt cei care au pierdut tot: munca de o viaţă, casă, mașină...", a spus preotul Claudiu Banu, locatar.
Firmele de asigurări au început să evalueze pagubele, dar, în cele mai multe cazuri, despăgubirile vor fi doar pentru imobil, nu și pentru bunurile făcute scrum.
"Este daună totală, deci trebuie să reconstruim apartamentul, ceea ce înseamnă undeva la 50.000 de euro doar ca să reconstruim. Avem doi vecini pe scară la noi care au zis că ei abandoneaza apartamentul", a precizat Augustin Dobre.
"Sunt și acum apartamente în care nu s-a intrat încă", a declarat Daniel Calangiu, președintele Asociației de Proprietari.
Oamenii își amintesc și acum prin ce au trecut în noapte de miercuri spre joi. Mulți se bucură că au scăpat cu viață și că sunt sănătoși.
"Când am deschis geamul au venit focul și fumul, am țipat să fugă de urgență din apartament, a fugit, ea (nr-soţia) a apucat să-și ia încălțările, eu am fugit în picioarele goale pe casa scării", a povestit Augustin Dobre.
"O familie cu copii sus pe terasa blocului, ningea, ploua, copilașii în chiloței și în picioarele goale, căutând să găsească înconjurați de flăcări, căutând să scape cu viață", a spus preotul Claudiu Banu.
Pentru a putea reveni la în apartamentele lor, locatarii cer acum ajutorul oamenilor. Aceștia au deschis un cont unde doritorii pot dona orice sumă de bani: Sute de oameni au rămas pe drumuri în prag de sărbători. A devenit activ contul bancar în care se pot face donații pentru locatarii blocului care a ars
"Aicea va trebui noi să-i ajutăm, în ce fel putem pentru că dânşii nu vor beneficia de nicio sumă de bani de la firmele de asigurări", a adăugat Daniel Calangiu, președintele Asociației de Proprietari.
13 familii s-au mutat până la această oră în apartamentele puse la dispoziție de autorități.