Grevă spontană la CFR. Peste 1.000 de angajați au oprit lucrul, nemulțumiți de faptul că autoritățile le-au înghețat salariile
Este grevă la CFR Călători. Angajații au ieșit în curtea depoului, nemulțumiți de faptul că autoritățile le-au înghețat salariile, care ar fi trebuit să crească din ianuarie 2022. Peste 1.000 de angajați au oprit lucrul. Greva spontană a fost declanșată în București, Brașov, Sighetul Marmației, Cluj, Arad, Craiova. Anunţul a fost făcut pe reţelele de socializare.
Deocamdată nu sunt trenuri de călători a căror circulaţie să fie afectată. Peste 1500 de oameni din Braşov, Craiova, Iaşi, Bucureşti şi Sighetul Marmaţiei, angajaţi ai serviciilor care asigură reparaţia locomotivelor, refuză să intre la lucru.
„Protest spontan al salariaţilor CFR din staţia Sighetu Marmaţiei privind nemulţumirile legate de intenţia Guvernului de amânare a întrării în vigoare a Statutului Feroviarului”, scrie un angajat.
„Toţi CFR-iştii sunt în unităţi între 8.00 şi 10.00, aşteaptă un comunicat de la ministrul Transporturilor, în care să li se explice de ce s-a abandonat transportul feroviar în România.
Peste tot, în UE, ţările s-au lăudat cu infrastructură modernă şi cu trenuri noi care circulă cu viteză. La noi trebuie schimbate o treime din trenuri şi proiecte pentru celelalte două treimi şi nu s-a făcut nimic", a declarat Rodrigo Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.
El a spus că momentan trenurile circulă după orarul stabilit, dar dacă cei care repară locomotivele vor mai opri lucru, nu vor mai fi condiţii pentru transportul feroviar, transmite Digi24.
Rodrigo Maxim a explicat la Digi24 care sunt motivele care îi nemulţumesc pe angajaţii CFR.
El a spus că oamenii sunt nemulţumiţi că le sunt îngheţate salariile şi că nu mai au bani pentru cheltuielile de zi cu zi.
„Cei intraţi în grevă au salariul minim, nu înţeleg de ce oameni calificaţi nu pot să îşi mai asigure existenţa. Toate preţurile au crescut, facturile cresc, iar ei nu mai au cu ce să le plătească”, a adăugat sindicalistul, care a mai arătat că este pentru al doilea an când legea privind statutul angajaţilor din sistemul feroviar nu este aplicată, iar prevederile sale sunt amânate fără ca angajaţii din sistem să primească explicaţii.
Sursă foto: Facebook Mihai B.