Sute de oameni au rămas pe drumuri în prag de sărbători. O mamă și-a dus copilul să-i arate ce înseamnă să te joci cu focul: „A început să plângă”
Ca după război – așa arată acum blocul din kilometrul 4-5 care a ars în noaptea de miercuri spre joi. Tragedia a afectat 250 de constănțeni care au rămas pe drumuri chiar în prag de sărbători. Oamenii au căutat adăpost la rude sau prieteni, dar sunt și persoane care s-au cazat în spațiile puse la dispoziție de municipalitate. Unii se află la Spitalul Militar Modular, alții la un cămin al Direcției Generale de Asistență Socială. Cei mai mulți s-au cazat într-un complex din Mamaia Nord. Însă indiferent de locul unde sunt în acest moment, toți își doresc un singur lucru: să meargă acasă.
Incendiul care a avut loc în noaptea de miercuri spre joi a lăsat multe familii fără un acoperiș deasupra capului. Constănțenii afectați de tragedie au fost nevoiți să găsească rapid soluții. Cei pe care nu i-au putut ajuta rudele sau prietenii, au primit sprijin din partea autorităților.
După noaptea incendiului, mai mulți oameni au fost cazați de către autorități în diverse spații. Inițial, cinci persoane au fost aduse la Spitalul Modular, acum mai sunt doar trei, două vor pleca dintre acestea și va rămâne o singură persoană. O mamă cu un copil se află acum la Direcția Generală de Asistență Socială, iar încă două familii sunt cazate în Mamaia Nord. Restul persoanelor se află la rude sau la prieteni.
„Din fericire, persoanele care au fost cazate aici la noi în facilitate nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, în schimb personalul din cadrul facilității noastre, psihologii și inclusiv medicii au intrat și au stat de vorbă cu aceste persoane”, a declarat lt. col. Nicolae Cătălin Boca, coordonator Spitalul Militar Modular Constanța.
Printre cei găzduiți la Spitalul modular amenajat pe stadionul Portul, se află și Nicu Ivan. A revenit vineri dimineață la locul care până acum câteva zile îi era casă. Imaginile tragediei sunt încă proaspete în mintea lor, iar traumele încă vii.
„La ora 1 și 4 minute s-a auzit o bubuitură. Am vrut să cobor, am vrut să ieșim prin scară cu toți vecinii dar nu am putut”, spune Nicu Ivan.
„Au fost momente de groază; au fost, practic, niște secunde critice pentru că eram... practic când am ieșit el nu mai putea respira și eram plin de negreală, de fum. Eram în stare de șoc”, spune un locatar.
„Nici la război n-a fost așa”, spune un alt locatar.
„Încă văd flăcări. Mă gândesc și îi mulțumesc lui Dumnezeu că suntem în viață. Asta contează. Și când mă uit în jur... se poate și mai rău”, spune o locatară.
O femeie dintr-un alt cartier și-a adus copilul ca să-i arate ce înseamnă neglijența. L-a dus pe băiat în fața ruinei fumegânde ca să înțeleagă ce se poate întâmpla dacă te joci cu petardele.
„O lecție pe viu pentru că și noi avem în cartier unul dintre copii care este cam teribilist și îi tot spun ocolește-l, evită-l. Că este foarte foarte grav ce s-a întâmplat și că este... și-a început să plângă, bineînțeles”, spune o constănțeancă.
O parte dintre locatari s-au întâlnit cu reprezentanții municipalității joi seară pentru a discuta despre gestionarea eficientă a situației neplăcute în care se află oamenii.
„Avem la dispoziție prin bunăvoința unui operator privat 23 de apartamente în care vor fi cazați. Acest operator privat va suporta cheltuielile, nu ne-a spus niciun fel de termen, dar în momentul în care vom satisface toate cerințele și vom depăși numărul de 23 de apartamente, mai avem lângă noi și alți operatori privați care și-au exprimat disponibilitatea să ne ajute”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanței.
Între timp, două familii s-au mutat deja în apartamentele puse la dispoziție de Primăria Constanța, iar alte patru și-au manifestat intenția de a se muta în spațiul locativ respectiv.