dobroge.tv

Live

Experții INSEMEX realizează o hartă virtuală cu traseul focului, în urma incendiului devastator

17 decembrie 2021
Publicitate

La blocul ars de la Constanța, specialiştii în incendii, poliţiştii şi locatarii rămaşi fără adăpost, fac un du-te-vino continuu. Experţii INSEMEX au fost aduşi de investigatori la faţa locului pentru a realiza o hartă 3D pe computer cu traseul focului. S-au luat probe de laborator, fotografii judiciare şi s-au făcut măsurători - totul sub ochii locatarilor, care au venit și astăzi să întrebe când pot să se întoarcă din nou acasă.

La ora 10.00 dimineaţa specialiştii INSEMEX din Petroşani au montat o cameră video de ultimă generaţie cu care au scanat toată clădirea. Aparatura performantă, coordonată pe computer, filmează cu detaliu milimetric de jur împrejur, 360 de grade.

Un soi de 3D, nu e chiar 3D. E practic o imagine sferică, pe care o analizăm ulterior. Dacă ne-a scăpat un detaliu putem reveni, ea înregistrând inclusiv datele GPS unde a fost făcută”, spune un expert INSEMEX

Pe această hartă virtuală, experţii vor marca traseul focului şi vor determina viteza cu care s-a propagat. Îi vor ajuta şi probele pe care le-au luat de la faţa locului. Ele vor fi analizate în laboratorul de la Petroşani.

Poate dura de la o lună, până la șase-șapte luni. Nu asta, în general”, mai spune un expert INSEMEX.

Locatarii au venit și vineri să întrebe autoritățile când se vor putea întoarce în apartamentelor lor. Însă, momentan nu se știe.

Cei de la Inspectoratul de Stat în contsrucții trebuie să vină cu actul de control, imediat după ce ne vor spune cei de la Inspectorat care este starea clădirii, putem să facem următorii pași. Și ISU și Poliția să ne dea voie să intrăm să le facem utilitățile”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.

Mai grav este că, parcarea nu avea autorizaţia de securitate la incendiu. Lucru pe care îl confirmă și unii locatari.

În 2015 a fost obținut avizul. Ulterior, nu au mai solicitat autorizarea. Nu aveau autorizație”, a declarat col. dr. ing. Cristian Amarandei, inspector șef ISU Dobrogea.

Nu am avut așa ceva. Nu am auzit. Nicio instalație. Nu avem așa ceva de incendiu”, spune o locatară.

Reporter: Aici în parcare mergeau acele aspersoare, acele sprinkere?

Locatară: Păi, nu cred că existau.

Compania de apă va monta instalaţiile sanitare, gazele şi curentul vor fi realizate de Asociaţia de Locatari, iar cheltuielile vor fi decontate de către Primărie.

Utilitățile sunt primordiale. Le rezolvăm pe acestea pentru că și din punct de vedere constructiv, acum, pe timp de iarnă, pe timp de ploaie, reparația fațadei nu se poate face. Utilitățile sunt primele, oamenii se mută acasă și, bineînțeles, vom primi și un deviz să vedem care sunt costurile, care este timpul de reparație și de când se pot apuca constructorii să facă acest lucru”, a mai declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța.

În primele ore s-au făcut verificările în ceea ce privește întreg sistemul de alimentare intern al blocului, sistemul de alimentare cu apă, precum și verificări la nivelul branșamentului și a racordului de canalizare, care sunt funcționale”, a declarat Irina Oprea, purtător de cuvânt RAJA Constanța.

După ce se vor încheia verificările, urmează să se refacă și alimentarea cu apă. Şi poliţiştii, dar şi experţii lucrează contra-cronometru pentru ca blocul să fie redat locatarilor într-un timp cât mai scurt.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233