dobroge.tv

Live

Rafila: Formularul de localizare trebuie completat de toți cetățenii cu 24 de ore înainte de intrarea în România sau imediat după, altfel riscă amenzi

15 decembrie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanta de urgenţă privind implementarea formularului digital de intrare în România, a anunţat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila. El a precizat că este o metodă de a depista mai repede persoanele infectate cu noua tulpină a coronavirusului, Omicron, şi nu este un document care să împiedice libera circulaţie. Acesta a adăugat că toţi călătorii trebuie să completeze certificatul în 24 de ore, în caz contrar vor putea să îl completeze la domiciliu, însă vor primi o amendă pentru depăşirea intervalului de timp, scrie news.ro.

Este vorba despre adoptarea unui act normativ care practic se înscrie în preocuparea care există la nivelul UE privind limitarea transmiterii noii tulpini emergente Omicron despre care ştiţi foarte bine avem şi în România deja 11 cazuri. În acest sens, România s-a aliniat deciziei Comisiei Europene 1212/2021 în ceea ce priveşte instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor în cadrul sistemului de avertizare timpurie şi răspuns instituit în legătură cu ameninţările transfrontaliere. Nu este un document care împiedică în vreun fel circulaţia. Dimpotrivă este un document care ne ajută să putem să localizăm rapid contacţii unei persoane infectate şi direcţiile de sănătate publică să poată să facă rapid anchetele epidemiologice şi să ia măsurile care se impun de testare sau de izolare, după caz, a persoanelor infectate. Nu este altceva decât o procedură de identificare rapidă a contacţilor persoanelor infectate”, a explicat Alexandru Rafila, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

El a mai spus că „un lucru care este foarte important este că toţi călătorii, indiferent de cetăţenie, trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înainte de intrarea în România”.

Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, trebuie să completeze, pot să meargă la domiciliu, trebuie să îl completeze într-un interval de 24 de ore, sub sancţiunea unei amenzi dacă cumva nu respectă acest interval”, a conchis ministrul Sănătăţii.

Amenda pentru necompletarea formularului, între 2.000 și 3.000 de lei

Cei care vor intră în țară trebuie să îl completeze electronic, pentru a se putea procesa automatizat. Documentul se completează rapid, în maximum 30 de secunde, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

STS va pune la dispoziție platforma și va genera acest formular digital automat.

Formularul se poate completa și după intrarea în țară, cât mai repede, în maxim 24 de ore. În perioada sărbătorilor sunt foarte mulți care vin și, pentru a evita aglomerația de la frontieră, se creează această posibilitate pentru cei care nu au completat formularul când au ajuns la punctele de trecere a frontierei. Termenul de 24 a fost ales pentru că poate persoana nu a completat documentul înainte de intrarea din țară fie din grabă, fie din neatenție sau conexiunea la internet este slabă.

Cine nu completează documentul riscă amendă de 2.000 – 3.000 de lei”, a precizat Cărbunaru.

Cine face verificările

Formularul este verificat de polițiștii de frontieră, după identificarea persoanei ei pot vedea imediat dacă este formularul completat.

Pentru persoanele din aceeași familie, care călătoresc împreună, formularul se poate completa de un singur membru adult.

Pentru copii obligația completării aparține părintelui, tutorelui sau unui reprezentant legal.

Situațiile care pot apărea

  • O persoană deține un formular și nu se impune carantină – se trece fără măsuri.
  • O persoană deține formular și se impune carantină – DSP dispune carantina.
  • O persoană nu deține formular, dar nu se impune carantina – în 24 de ore de la trecerea frontierei trebuie să îl completeze. Formularul nu e doar o formalitate. Dacă în 24 de ore de la trecerea frontierei, persoana nu îl completează, DSP va dispune sancțiunea.
  • O persoană nu deține formular și trebuie să intre în carantină – DSP dispune carantina, măsura se comunică la nivelul județului pentru verificarea locației de structurile de ordine publica. Persoana care a ajuns în carantină trebuie să completeze formularul.

Formularul poate fi completat electronic, accesând site-ul plf.gov.ro, urmând a fi completat și prezentat la intrarea în țară persoanelor autorizate de la punctele de trecere a frontierei. Datele completate vor fi accesate doar de angajații autorizați ai DSP și vor fi folosite strict în scopul desfășurării anchetelor epidemiologice”, a explicat miercuri dimineață premierul Nicolae Ciucă.


Sursă foto: Libertatea

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233