Revoltă după ce cinci judecători ai Curţii de Apel Constanţa au fost sancţionaţi de CSM: ''De numele lor se leagă condamnarea definitivă a unor infractori notorii''
Cinci judecători ai Curţii de Apel Constanţa au fost sancţionaţi de Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători în materie disciplinară.
Judecătorii Ciprian Coadă, Boboc Valentina, Tudor Georgiana Tudor Anghel, Iulia – Cezara Suciu şi Marius Virgil Ungureanu, din cadrul Curţii de Apel Constanţa, au fost sancţionaţi de CSM în aceeaşi şedinţă în care judecătorul Cristian Danileţ, de la Tribunalul Cluj, a fost exclus din magistratură.
Judecătorul Ciprian Coadă a fost sancţionat cu suspendarea din funcţie pentru o perioadă de 4 luni pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. m) teza a II-a din acelaşi act normativ. Art. 99, lit. m din Legea303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor spune că este abatere disciplinară „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.
Judecătoarea Valentina Boboc a fost sancţionată cu retrogradarea din gradul profesional de curte de apel în gradul profesional de tribunal şi continuarea activităţii în cadrul Tribunalului Constanţa pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. m) teza a II a şi t) teza I din acelaşi act normativ.
Judecătoarea Georgiana Tudor Anghel a fost sancţionată cu retrogradarea din gradul profesional de curte de apel în gradul profesional de tribunal şi continuarea activităţii în cadrul Tribunalului Constanţa, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. m) teza a II a şi t) teza I din acelaşi act normativ.
Judecătoarea Cezara-Iuliana Suciu a fost sancţionată cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de 1 an pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. m) teza a II a din acelaşi act normativ.
Judecătorul Marius Virgil Ungureanu a fost sancţionat cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de 1 an pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. m) teza a II a din acelaşi act normativ.
Deciziile publicate de CSM luni, 13 decembrie, pot fi atacate cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
„De numele celor
menţionaţi se leagă condamnarea definitivă a unor infractori notorii“
În apărarea judecătorilor, Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie solicită „demararea de anchete pentru a se stabili eventuala existenţă a unor fapte de corupţie legate de aplicarea acestor sancţiuni“, asta în contextul în care „de numele celor menţionaţi (n. red. – judecătorii Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Anghel Tudor Georgiana, Iulia Cezara Suciu şi Marius Virgil Ungureanu) se leagă condamnarea definitivă a unor infractori notorii, cu mare influenţă publică“.
„Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie, asociaţie profesională a procurorilor, îşi exprimă profunda nedumerire şi îngrijorare referitoare la sancţiunile disciplinare aplicate de către Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii în şedinţa din data de 13.12.2021.
Excluderea din magistratură a judecătorului Cristian Danileţ pentru expunerea unor aspecte de viaţă privată în mediul virtual este cu atât mai surprinzătoare cu cât aceeaşi secţie a clasificat ca fiind simple reverberaţii, opinii ale unor judecători de la instanţe din Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara, Botoşani sau municipiul Bucureşti care exprimau certe simpatii sau antipatii politice. Acest mod de a aplica sancţiunile disciplinare denotă în rândul secţiei menţionate un indicativ de dublă măsură şi generează sentimentul că prin această sancţiune s-a urmărit revanşa faţă de o persoană care de-a lungul timpului a apărat de multe ori drepturile colegilor magistraţi în faţa altor autorităţi, care a reprezentat voluntar colegi în faţa Consiliului Superior al Magistraturii şi care a fost pentru o perioadă consilierul unui ministru ce a reformat justiţia.
Asociaţia trage un semnal de alarmă cu privire la sancţiunile aplicate judecătorilor Secţiei Penale a Curţii de Apel Constanţa, Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Anghel Tudor Georgiana, Iulia Cezara Suciu şi Marius Virgil Ungureanu şi solicită public demararea de anchete pentru a se stabili eventuala existenţă a unor fapte de corupţie legate de aplicarea acestor sancţiuni, cu atât mai mult cu cât de numele celor menţionaţi se leagă condamnarea definitivă a unor infractori notorii, cu mare influenţă publică.
Totodată Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie solicită Consiliului Superior al Magistraturii să comunice dacă la momentul aplicării sancţiunilor judecătorii menţionaţi soluţionau dosare privind infracţiuni grave în care sunt judecaţi oameni politici sau apropiaţi ai acestora din mediul economic“.
Sursă foto: romaniatv.net