dobroge.tv

Live

Pavilionul Regal din Portul Constanța, cunoscut sub numele de „Cuibul Reginei”, va intra în renovare anul viitor

13 decembrie 2021
Publicitate

Pavilionul Regal din Portul Constanța, cunoscut sub denumirea de „Cuibul Reginei” va intra în renovare anul viitor. Clădirea a fost construită de Anghel Saligny, în 1909, pentru Regina Elisabeta a României, soția Regelui Carol I și a reprezentat cadoul inginerilor-constructori ai portului pentru suverani. Regina Elisabeta a petrecut aici toate verile până în 1914, iar în prezent a aceasta a fost transformată în muzeu.

Pavilionul Regal sau „Cuibul Reginei” își începe existența în urmă cu peste 140 de ani. Clădirea inițială era foarte modestă, fiind mai degrabă o cabană mică ridicată pe un picior de piatră.

Deși familia regală avea un palat în Constanța, Regina Elisabeta nu părea să fie atrasă de aceea construcție. Avea însă o înclinație aparte pentru Pavilionul Regal din Port. Îmbrăcată toată în alb, bătrâna Regină putea fi văzută totdeauna pe terasă, privind în zările largi.

Îi plăcea foarte mult să stea în acel loc, unde ne spunea un alt cunoscător că avea un sediu unde numai păsările marine puteau să se încumete să sosească. Deci se părerea foarte departe așa, foarte separat de restul lumii”, a declarat George Varsami, muzeograf Muzeul Portului Constanța.

Cuibul Reginei a fost distrus după primul război mondial. A fost refăcut în 1923 și ani la rând familia regală s-a bucurat de el. „Cuibul liniștit”, așa cum îl numea Regina, era înconjurat din trei părți de apa agitată a mării.

Acum, după cum vedeţi locul nu mai seamănă cu cel de dinainte, marea este destul de departe. S-au venit cu platforme pe ambele laturi ale clădirii şi s-a pierdut din farmecul ei iniţial”, a mai declarat George Varsami, muzeograf Muzeul Portului Constanța.

În 1960 comuniştii au vrut să-l demoleze dar a scăpat ca prin minune iar după revoluţie, a devenit Muzeul Portului Constanța. Acum oferă tururi ghidate pasionaţilor de istorie.

Am vrut să scoatem în evidență faptul că aici pe malul Mării Negre se află patru reședințe regale. Toată lumea știe castelul de Balcic, îl admiră. Foarte mulți români se duc acolo însă, despre cele trei reședințe din Constanța și Mamaia se știe mai puțin”, a declarat Cristian Cealera, reprezentant Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța

Este un muzeu mai puțin promovat, mai mic, care are accesul liber. Responsabilitatea noastră ca locuitori ai orașului este poate să fim noi înșine promotori ai acestui Tomis”, spune o constănțeancă.

„Mi se pare o oportunitate minunată să pot afla lucruri despre orașul meu. Pentru că de exemplu în timpul școlarizării prea puține afli despre propriul tău oraș. Îmi pare sincer rău pentru că nu se investește mai mult pentru că există un potențial turistic foarte mare al Constanței”, spune o altă constănțeancă.

Acum, Cuibul Reginei, va intra în reparații. Clădirea este cuprinsă în planurile de modernizare a portului Constanța.

Este un monument istoric și ca la toate monumentele istorice va dura ceva timp până vom obține avizele. Întâi și întâi vom face o expertiză a locației din care să reiasă lucrările pe care le-avem de făcut și o valoare a acestor lucrări. Toate sunt clădiri de patrimoniu şi trebuie întreţinute din când în când, chiar dacă acum sunt în condiţii bune. Având în vedere însă vechimea lor trebuie să le acordăm o atenţie deosebită”, a declarat Florin Goidea, director APM Constanța.

Cel mai devreme muncitorii şi schelele de renovare vor apărea în a doua jumătate a anului viitor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233