Fregata „Regina Maria” a intrat în Portul Constanța, după ultima misiune de luptă în Marea Mediterană
Bucurie uriaşă pentru copiii marinarilor de la Constanța! Mos Nicolae le-a adus cel mai frumos cadou: părinții lor plecați pe mare, au ajuns acasă. Fregata „Regina Maria” a intrat astăzi în Portul Constanța, după ultima misiune de luptă în Marea Mediterană. Timp de o lună, nava a luat parte la mai multe misiuni NATO de monitorizare a traficului naval. A parcurs peste 5.500 de mile marine și a participat la două exerciții multinaționale.
Pentru 240 de militari din Forțele Navale, ziua de azi a fost o sărbătoare personală, mult mai intensă decât este Sfântul Nicolae. Și-au revăzut casa, familia și țara după o lună de voiaj. Fregata „Regina Maria” a acostat în portul militar la ora 10 dimineața.
„E un sentiment pe care l-am mai simțit. Fac parte din primul echipaj și același sentiment îl avem de fiecare dată când ne întoarcem acasă cu bine, sănătoși. Sincer să fiu ne-am cam obișnuit să fim departe de casă la toate sărbătorile și la unele zile de naștere, dar avem noroc că ține locul cineva acasă”, a declarat cap. Daniel Tacciu, membru al echipajului Fregatei „Regina Maria”.
Când sunt pe mare, în misiunile de luptă, nu prea au timp să se gândească la ce se întâmplă acasă. Însă, când trec de Bosfor şi intră în Marea Neagră, emoţiile se intensifică cu fiecare milă parcursă către casă.
„Suntem foarte bucuroși că am ajuns sănătoși acasă, că prin vocea comandantului am putut să raportăm „misiune îndeplinită”. Abia așteptăm să ne întâlnim cu familiile, a fost o perioadă destul de lungă”, a declarat maistru militar Dumitru Valentin Ungureanu, membru al echipajului Fregatei „Regina Maria”.
Fregata „Regina Maria” a deținut în luna septembrie a acestui an comanda Operației NATO „Sea Guardian”, desfășurată în Marea Mediterană și a executat misiuni de monitorizare a traficului maritim și de combatere a acțiunilor teroriste pe flancul sudic al Europei. În cele șase săptămâni aceasta a parcurs peste 5.500 de mile marine în aproximativ 500 de ore de marș.
„Angajamentele Forţelor Navale Române, angajamentele Armatei României la nivel Euro-Atlantic sunt foarte importante. Le planificăm cu prioritate pentru întregul an de instrucție. Putem afirma acum la finalul anului de instrucție 2021 cu mândrie că ne-am respectat toate angajamentele Euro-Atlantice, am furnizat nave, personal de Stat Major și echipaje pentru toate misiunile NATO din Marea Neagră”, a declarat Mihai Panait, contra amiral al Forțelor Navale Române.
Integrarea României în structura Nord-Atlantică, în anul 2004, a fost considerată unul dintre cele mai mari succese ale politicii românești de după anul 1989. Contribuția țării noastre la promovarea politicii de securitate a Alianței s-a extins şi dincolo de spațiul din bazinul Mării Negre.