dobroge.tv

Live

Condiții grele pentru navigatori în contextul pandemiei: vaccinul nu îi scutește de testare și carantină

06 decembrie 2021
Publicitate

Pandemia le face viața mai grea marinarilor. Dacă până acum erau considerați lucrători esențiali, cu un statut special, în ultimul timp aceștia s-au aliniat măsurilor impuse de autorități. Deși sunt vaccinați, aceștia spun că sunt supuși unor restricții precum carantinarea sau interzicerea coborârii de pe vas în porturi. Mai mult, susțin că, sunt nevoiți să lucreze doar cu masca de protecție, iar perioada prevăzută în contract nu este întotdeauna respectată.

Dacă în urmă cu câțiva ani era la mare căutare, acum meseria de navigator nu mai reprezintă o prioritate pentru unii tineri. Asta și pentru că, aceștia sunt supuși unor restricții în ciuda faptului că s-au imuniziat, iar condițiile în care își desfășoară activitatea nu sunt tocmai cele mai bune, spun reprezentanții Sindicatului Liber al Navigatorilor din România.

Navigatorii au avut foarte multe restricții în ceea ce privește călătoria. Au fost și foarte multe probleme ca și anul trecut și anul acesta, foarte multe prelungiri de contracte, foarte multe neplăți de salarii la timp, multe plângeri pentru accidente și concedii medicale neachitate”, a declarat Adrian Mihălcioiu, președintele SindicatuluiLiber al Navigatorilor din România.

Georgian Enache se pregătește să plece într-un alt voiaj. Acesta și-a ales meseria cu drag, însă acum se teme că va fi din nou nevoit să intre în carantină, sau în cel mai rău caz, tânărul spune că este posibil să stea mai mult pe vas decât este prevăzut în contract.

Fiecare țară vine cu modificări, cu anumite restricții care se schimbă de la săptămână la săptămână. Suntem vaccinați, dar vaccinul este doar o formalitate. Eu am stat undeva la șapte luni fără să ieșim în niciun port. Am avut colegi care au fost prinși la vapor peste un an de zile, unii dintre ei în măsuri disperate au ales alte căi, să spunem, mai puțin fericite”, spune Georgian Enache, navigator.

Printr-o situație similară trec și alți constănțeni vaccinați care pleacă pe mare.

Doar ce m-am întors dintr-un voiaj de șapte luni. Inițial contractul meu era de patru luni dar am mai prelungit eu încă trei. Nu puteam coborî în niciun port, deși eram vaccinați. Pe navă eram nevoiți să purtăm măști tot timpul. Am fost nevoiți să stăm în carantină timp de două săptămâni”, spune Sebastian, navigator.

Nu au putut să coboare, nu au putut să plece la timp de la navă, nu au putut să ajungă la timp la navă. S-au prelungit foarte mult contractele lor, au fost contracte prelungite și anul acesta, cu luni și chiar peste un an de zile. O Organizație Maritimă internațională spune foarte clar că navigatorii trebuie să aibă un statut de personal esențial și facilități fără alte opriri sau interziceri de circulație. Totuși nu s-a întâmplat așa la nivel mondial”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu, președintele SindicatuluiLiber al Navigatorilor din România.

Salariile neatractive din ultimii ani, dar și dezavantajele pe care această meserie le are, a redus mult din dorința tinerilor de a activa în acest domeniu.

Este o criză a locurilor de muncă. Avem aproape 20.000 de oameni care ar trebui să intre în sistem, pentru că cererea de capacitate transport este mult mai mare în fiecare an. Probabil că până în 2030 vor fi 70.000-80.000 de navigatori, de ofițeri lipsă”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu, președintele SindicatuluiLiber al Navigatorilor din România.

De curând, țara noastră nu mai recunoaște navigatorii ca lucrători esențiali, deși 94% dintre transporturile de alimente sau medicamente, de pildă, se realizează pe mare. Așadar, statul român nu le mai creează acestora toate facilitățile de deplasare către nave și de la nave către casă. În acest moment, peste 23.000 de mii de navigatori lucrează pe nave, atât în țară, cât și în străinătate.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233