ATENŢIE, CONSTĂNŢENI! Nu consumaţi aceste alimente: ''Cei care prezintă febră simplă sau însoţită de dureri de cap să consulte medicul''
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că lanţul de supermarketuri Carrefour România va retrage de la comercializare toba de porc "Drag de România", produsă de societatea Marcel SRL, ca urmare a evidenţierii prezenţei bacteriei Listeria monocytogenes. Anunțul a fost făcut joi, de A
"Carrefour România SA retrage de pe piaţă şi recheamă de la consumatori următorul produs cu datele de identificare:
TOBĂ DE PORC DRAG DE ROMÂNIA, Cod EAN: 2955660000000, Lot/DLC: 004091121 / 24.12.2021 , Lot/DLC: 004121121 / 27.12.2021. Se recomandă persoanelor care deţin produse din loturile descrise mai sus să nu le consume ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal", se menţionează în anunţ.
Reprezentanții Carrefour România atrag atenția persoanelor care au consumat produsele menţionate mai sus şi care prezintă febră simplă sau însoţită de dureri de cap să consulte medicul şi să raporteze acest consum.
Femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum şi cele în vârstă trebuie să acorde o atenţie deosebită acestor simptome, menționează retailerul.
"Aceste simptome pot sugera listerioza, boală potenţial gravă, cu un timp de incubaţie de până la opt săptămâni. Pentru informaţii suplimentare, consumatorii pot contacta Carrefour România S.A, la adresa: clienti@carrefour.com”,se mai arată în anunț.
Mai mult, conform reprezentanților ANSVSA, produsul infestat cu listeria ar fi ajuns şi în Italia, Germania, UK şi Irlanda, informează AGERPRES.
În Constanţa, acesta a fost vândut în magazinele Carrefour de pe BD. 1 DECEMBRIE NR. 10 şi STR. CISMELEI, NR. 8 CONSTANTA.
LISTA MAGAZINELOR CARE AU COMERCIALIZAT PRODUSUL POATE FI CONSULTATĂ AICI.
Ce este Listeria monocytogenes
Potrivit reginamaria.ro, listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitivă, care cauzează listerioză. Este o bacterie facultativă anaeroba, capabilă să supraviețuiască în prezența sau absența oxigenului. Se poate dezvoltă și reproduce în interiorul celulelor gazdă și este unul dintre agenții patogeni ai virusului alimentar cel mai virulent, cu 20-30% dintre infecțiile cu listerioză alimentară.
Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele măduvei spinării și/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.
Un risc crescut îl reprezintă femeile însărcinate, nou-născuții, pacienții imunodeprimati sau persoanele cu afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Dacă este contactată în timpul sarcinii, infecția poate cauza avort. Prezența infecției înaintea sau în timpul nașterii poate determina listerioză neonatala.
Perioada de incubație variază între câteva zile și câteva săptămâni. Simptomele sunt dependențe de poartă de intrare: oculară, cutanata, infectă amigdalelor, etc.
Complicațiile listeriozei sunt reprezentate de: septicemie, endocardită sau meningoencefalită. Listerioză poate afecta orice organ, pe cale limfatica sau hematogena.
Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultură, din sânge, lichid amniotic și lichid cefalo-rahidian.