Liber la spectacole, concerte și festivaluri în aer liber. Noi relaxări ale restricțiilor, pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală
Autoritățile au decis, vineri, mai multe măsuri de relaxare a unor restricții în România. Va fi permisă organizarea de spectacole, concerte, festivaluri în aer liber, cu cel mult 1.000 de persoane și cu condiția ca aceștia să fie vaccinați anti-COVID sau trecuți prin boală. De asemenea, spectatorii vor putea avea acces la competițiile sportive. Noua decizie luată de Comitetul Nqațional pentru Situații de Urgență (CNSU) stabilește și condițiile în care se vor putea desfășura ceremoniile de 1 Decembrie, scrie HotNews.
MĂSURI PENTRU CEREMONIILE DE 1 DECEMBRIE
„Se propune ca organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale a României să fie permisă cu participarea, în zona oficială, în municipiul Bucureşti a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reşedinţă de judeţ a cel mult 200 de persoane şi cu respectarea următoarelor măsuri: a) purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii; b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul delimitat în care se desfăşoară ceremonia; c) menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţi, acolo unde este posibil, precum şi delimitarea prin semne vizibile a perimetrului; d) aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2; e) efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spaţiul în care se desfăşoară ceremonia; f) realizarea accesului participanţilor conform măsurilor stabilite de instituţia organizatoare, pe baza situaţiilor certificate prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19, în scopul prevenirii contaminării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în hotărârea aprobată vineri de CNSU.
Accesul populaţiei la ceremonii ar urma să fie permis cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între participanţi, purtarea măştii de protecţie şi respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2.
„Se propune permiterea organizării şi desfăşurării activităţilor specifice Zilei Naţionale a României la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice locale cu participarea a cel mult 150 de persoane, asigurarea unei suprafeţe de minim 2 mp pentru fiecare persoană participantă şi respectarea regulilor de acces şi protecţie sanitară stabilite de instituţia organizatoare”, se arată în decizie.
Se propune ca accesul la zonele oficiale organizate în cadrul activităţilor dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României să fie permis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
HOTĂRÂREA CNSU POATE FI CONSULTATĂ AICI
MĂSURI PENTRU COMPETIŢIILE SPORTIVE
De asemenea, CNSU, propune ca organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive pe teritoriul României, în spaţii închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi purtarea măştii de protecţie.
Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
MĂSURI PENTRU SPECTACOLELE ÎN AER LIBER
CNSU propune ca organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale să fie permisă, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, purtarea măştii de protecţie şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.
Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Aceste măsuri produc efecte doar în situaţia aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administraţiei publice centrale.
Sursă foto: primelestiri.md