Dobrogea, în haine de sărbătoare: 143 de ani de când a devenit parte a României. Primarul Chiţac: ''La mulți ani, dobrogeni!''
Astăzi se împlinesc 143 de ani de când Dobrogea, ţinutul dintre Dunăre şi Marea Neagră, a devenit parte a României după Războiul de Independenţă din anul 1878.
Timp de patru secole, Dobrogea a fost sub stăpânire otomană, iar Constanţa s-a numit Kustenge. Dobrogea a devenit parte a României după Războiul de Independenţă din anul 1878. România a preluat administraţia Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878, când trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie.
Ziua Dobrogei este marcată ca sărbătoare publică din 2015.
Mesajul primarului Vergil Chițac, cu ocazia Zilei Dobrogei 2021:
„Toată viața mea este legată de Dobrogea, locul nașterii, creșterii și devenirii mele personale și profesionale. Nu am plecat din Dobrogea decât spre a reveni.
Tot ceea ce există aici, de la istorie la oameni, de la Deltă la mare, de la port la armonia interetnică, mă fascinează și mă inspiră. Am posibilitatea, în calitate de primar ales al capitalei neîncoronate a Dobrogei, municipiul Constanța, de a gândi și pune în practică programe de dezvoltare care să valorifice uriașul potențial local al Dobrogei, în multiple domenii. Constanța (Dobrogea prin extensie) are nevoie de ample procese de modernizare și tehnologizare, de dezvoltări sustenabile în toate domeniile. Primul an din mandatul actual de primar al Constanței a fost dedicat creării premiselor pentru proiecte de amplitudine, de la dezvoltarea infrastructurii la atragerea de fonduri și investiții. Când aceste proiecte vor ajunge la maturitate, dezvoltarea orașului și a regiunii va mulțumi, credem, și cele mai exigente așteptări.
Unui turist străin care vizitează Dobrogea i-aș recomanda ca imperative și prioritare vizite în Deltă, la cetățile și obiectivele istorice din județ, la stațiunile de pe litoral și în Peninsula și faleza orașului, chiar și în această etapă în care patrimoniul istoric, cultural și arhitectural unic al orașului și al regiunii încă nu și-a găsit forme atractive de punere în valoare în cadrul unor rute turistice de impact imediat. În ceea ce privește strict orașul Constanța, aș miza pe o combinație inspirată între turismul de divertisment, de recreere și cel cultural, din care nu pot lipsi promenada romantică pe faleză, plaja în stațiuni, plimbările cu vaporașul, circuitul de muzee urbane și tururi ghidate în Peninsulă.
Să aleg între valorile Dobrogei mi-e aproape imposibil, cunoscând din interior și detaliat mirajul și forța acestora. Aș miza din nou pe o combinație creativă între trei dimensiuni paradigmatice ale orașului Constanța, capitală a regiunii și expresie sintetică a acesteia, dimensiuni care sunt incluse totodată și în Strategia culturală a municipiului, pe care o vom adopta în curând ca prim document strategic în domeniu la nivelul municipalității: Constanța ca spațiu ancestral și moștenire culturală a antichității Greco-latine prin Cetatea antică a Tomisului și prin Ovidius, Constanța ca mozaic multiconfesional, multietnic și multicultural și Constanța ca spațiu european, conectat multimodal la Europa: cultural (Ovidius), spiritual (catedrale, bazilici), economic (Portul) și geopolitic (port strategic al României și Uniunii Europene la Marea Neagră).
Cu ocazia celebrării Zilei Dobrogei, le transmit locuitorilor regiunii invitația de a participa împreună, cu bună credință și responsabilitate, la dezvoltarea orașului Constanța și a întregii regiuni istorice a Dobrogei, punând în valoare tot ceea ce acestea au din belșug: patrimoniul istoric, așezarea geografică, portul și Delta, deschiderea spre Europa, vocația multiculturalității, armonia interetnică, resursa umană de calitate în multiple domenii.
La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni!“
Sursă foto: adevarul.ro