dobroge.tv

Live

Eveniment major în Portul Constanţa. A acostat una dintre cele mai importante nave americane: prezenţa americanilor în Marea Neagră i-a înfuriat pe ruşi

13 noiembrie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Un eveniment important are loc în aceste momente în Portul Constanţa. Nava americană USS Mount Whitney, nava comandant a Flotei a VI-a americane din Marea Mediterană, face o escală în portul Constanţa, până pe 14 noiembrie, după ce ieri a participat la un exercițiu multinaţional în Marea Neagră.

Comandantul Flotei a 6-a americane, viceamiralul Eugene H.Black III, se întâlneşte astăzi şi mâine la Constanţa, cu oficiali militari români. Astăzi, printre oficialităţi, s-a aflat şi secretul de stat în MApN, Marius Bălu. În discursul său, viceamiralul Eugene H.Black III a ţinut să le mulţumească constănţenilor şi românilor pentru ospitalitate şi a ţinut să evidenţieze relaţia strânsă dintre România şi SUA.

Ieri, Fregata „Mărășești” (F-111), distrugătorul USS „Porter” (DDG-78), nava amfibie de comandament USS „Mount Whitney” (LCC-20) și nava auxiliară USNS „John Lenthall” (T-AO-189) ale Flotei a VI-a a SUA, fregata „Yavuz” (F-240) din Turcia, nava de desant UKR „Olefirenko” (LSM-401) și nava de patrulare UKR „Sloviansk” (PC-190) ale Ucrainei s-au antrenat, în comun, pentru consolidarea capacității de reacție a NATO în Marea Neagră, prin aplicarea procedurilor standard de operare ale Alianței pentru diferite situații de criză și pentru dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre forțele navale participante.

După încheierea activităților de instruire de pe mare, navele militare americane fac o escală, în portul Constanța, în perioada 12-14 noiembrie, pe parcursul căreia sunt planificate întâlniri ale comandantului Flotei a VI-a a SUA, viceamiralul Eugene H.Black III, cu oficiali militari români.

USS Mount Whitney - una din cele mai importante nave americane

Mount Whitney este cea mai complexă navă de comandament, având la bord un sistem C4I (Comandă, Control, Comunicaţii, Computere şi Informaţii) care îi permite să exercite comanda tuturor forţelor navale aflate în subordinea Comandamentului de la bord. Nava a fost construită în Şantierul naval Lockheed, în perioada 1981-1983, şi a intrat în serviciu în anul 1985.

Nava păstrează şi o tradiţie mai puţin obişnuită: la bord se află un clopot sub care sunt scrise numele tuturor copiilor născuţi pe navă în timpul misiunilor.

USS Mount Whitney este singura navă din Mediterană care poate interveni şi în cazul unor dezastre. Poate adăposti la bord 4.000 de oameni.

Situaţie tensionată în jurul Mării Negre. Rusia acuză SUA de „activitate militară agresivă”

Ministerul rus al Apărării a informat, pe 10.11.2021, că nave de luptă din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) monitorizează direct activitățile desfășurate de navele americane aflate în prezent în acvatoriul Mării Negre. Ministerul rus al Apărării a afirmat că armata americană desfăşoară activităţi agresive în regiunea Mării Negre, creând o ameninţare la adresa stabilităţii regionale şi strategice, scrie digi24.ro

“Crucișătorul purtător de rachete Moscova și fregata Amiral Essen aparținând FRMN monitorizează direct pe mare acțiunile navelor de luptă americane, care se află în acvatoriul Mării Negre începând din 30 octombrie”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Tass.

În ultimele 24 de ore, Rusia a detectat şase aeronave NATO angajate în zboruri de recunoaştere deasupra Mării Negre, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Joi, ministerul rus a anunţat că a ridicat de la sol un avion de vânătoare pentru a intercepta un avion spion britanic care acţiona în apropierea peninsulei Crimeea, anexată de Moscova de la Ucraina în 2014, afirmând că incursiunea britanică face parte dintr-o intensificare mai amplă a activităţii militare a Statelor Unite şi aliaţilor în regiunea Mării Negre.

Tot săptămâna aceasta, marţi, Ministerul Apărării rus a acuzat SUA de crearea unei forţe militare multinaţionale în Marea Neagră în apropierea coastelor Rusiei, ceea ce Moscova consideră a fi un „factor destabilizator” în regiunea limitrofă Ucrainei.

Un alt obiectiv al sporirii prezenţei militare a statelor NATO în Marea Neagră ar fi „controlul militar al teritoriului Ucrainei”, a susţinut în declaraţia oficială de marţi generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt militar rus.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233