dobroge.tv

Live

Încă o tragedie într-un spital românesc. Doi bolnavi de COVID au murit arși de vii în urma unui incendiu - VIDEO

Încă o tragedie într-un spital românesc. Doi bolnavi de COVID au murit arși de vii în urma unui incendiu - VIDEO
11 noiembrie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Doi bolnavi, bărbaţi cu vârste de 74 şi 75 de ani, au murit carbonizaţi în urma unui incendiu ce a izbucnit în această dimineaţă, la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, unde sunt trataţi pacienţi cu COVID. Autorităţile au activat Planul Roşu Judeţean. Alţi 15 bolnavi au fost evacuaţi, fiind transferaţi în clădirea principală a spitalului judeţean, în timp ce trei au refuzat transferul.

Managerul spitalului, Bogdan Nica, afirmă că secţia era renovată, instalaţia electrică verificată, erau detectoare de oxigen. Şeful DSU Raed Arafat a declarat că o infirmieră are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului şi va fi transportată la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Ulterior, el a precizat că suprafaţa afectată de arsuri este mai mică. El a mai afirmat că echipele de intervenţie au ajuns la spital în 10 minute, iar în trei minute incendiul a fost lichidat.

Managerul spitalului județean de urgență din Ploiești, Bogdan Nica, a declarat pentru observatorulprahovean.ro că incendiul ar fi izbucnit în momentul în care o infirmieră încerca să conecteze un pacient la oxigen.

Dr. Bogdan Nica, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti: ”Nu de la instalaţia de oxigen s-a produs incendiul, ci de la o defecţiune fie de la un aparat, un pulsoximetru, fie patul a fost mişcat. Bolnavul era foarte agitat, a mişcat patul şi probabil s-a produs o scânteie. Într-o atmosferă cu încărcătură mare de oxigen s-a produs incendiul. Este un risc asumat când tratezi cu cantitate mare de oxigen, orice scânteie sau chiar spontan, spun specialiştii, se poate aprinde oxigenul. Infirmiera, în timp ce încerca să-i pună masca pacientului care era foarte agitat, a mişcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor a stins imediat costumul, apoi au intervenit cu extinctoarele în salon. A venit şi ISU şi incendiul s-a stins în zece minute. Practic a fost localizat la un singur salon”.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

Procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul morţii celor doi pacienţi de la secţia de infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.

Precizările Ministerului Sănătăţii: ”Din primele informaţii în această secţie se aflau internaţi 20 de pacienţi. Sunt 2 victime şi 16 persoane care sunt evacuate şi transferate către Spitalul Judeţean Ploieşti (15 pacienţi şi un cadru medical) . Este şi o victimă care este transferată la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi care are arsuri pe o suprafaţă de sub 50% din suprafaţa corporală, conform primelor evaluări. Ceilalţi pacienţi sunt stabili şi vor fi evaluaţi în UPU a Spitalului Judeţean Ploieşti. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila ţine legatura cu Raed Arafat, şeful DSU”.

Raed Arafat a afirmat că bolnavii transferaţi „sunt în condiţiile în care erau înainte”, cauzate de boala COVID. Acesta a precizat că infirmiera rănită în incendiu are arsuri pe o suprafaţă corporală mai mică, şi nu pe 40% din corp, aşa cum au existat informaţiile iniţiale. Fiica infirmierei care a suferit arsuri în incendiul de la secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean a afirmat că aceasta lucra de 20 de ani în unitatea medicală. Tânăra a precizat că, din informaţiile pe care le-a primit, mama sa are arsuri de gradele unu şi doi. Există informaţii conform cărora halatul femeii a luat foc în momentul izbucnirii incendiului. Femeia are 53 de ani, este conştientă, conform fiicei sale.Soţul femeii lucrează la Serviciul de Ambulanţă Prahova.

UPDATE. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Bogdan Nica, afirmă că primele concluzii ale pompierilor cu privire la posibila cauză a incendiului izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase ar fi că focul a pornit de la un posibil scurtcircuit după ce un pat a atins o priză.

”Dânşii (pompierii - n.r.)opinează, fără să aibă o părere definitivă – asta mi-a spus domnul colonel Ioniţă pe care îl puteţi întreba - că se pare că, mişcându-se un pat s-a atins o priză din perete şi probabil acolo s-a produs un scurtcircuit”, a declarat Bogdan Nica într-o conferinţă de presă, joi după-amiază.

Acesta a afirmat că instalaţia electrică fusese verificată de o firmă autorizată vara trecută şi că a transmis angajaţilor săptămânal instrucţiuni privind protecţia în caz de incendiu, atât cu recomandări din partea ministerului de resort cât şi cu instrucţiunile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Medicul susţine că infirmiera care se afla în salon ar trebui să dea o declaraţie şi să explice ce s-a întâmplat.

În ceea ce priveşte situaţia cadrului medical afectat de incendiu, managerul Bogdan Nica a arătat că, după ce evaluările iniţiale arătau că are arsuri pe 30-40 la sută din suprafaţa corpului, evaluarea medicilor plasticieni arată că aceasta este afectată la 10-15 la sută, din corp, iar rănile nu sunt foarte profunde şi este în afara pericolului.

Managerul susţine că secţia afectată de incendiu este ”secţia fanion” a spitalului şi că nu mai era nimic de remediat.

În ceea ce priveşte salonul unde a izbucnit focul, acesta este un salon ”de capăt”, unde erau trataţi bolnavii în stare mai gravă, care au nevoie de debit mare de oxigen, fiindcă este amplasat mai aproape de asistente şi are ventilaţie mai bună decât alte saloane.

Întrebat dacă secţia are ventilaţie, managerul a răspuns: ”Eu, din luna iulie încerc să găsesc o firmă autorizată care să poată să facă chestia asta, nu am dus lipsă de bani, dar nu am găsit o firmă care să monteze în geamuri de termopan un ventilator care să tragă, un ventilator care să împingă şi care să fie omologate instalaţia, că aşa punea, o sută de ventilatoare”.

El a explicat că în toate spitalele din România saloanele sunt ventilate cu ajutorul ferestrelor.

”Dacă întrebaţi un specialist în incendii, o să vă spună că plaja la care poate detona o atmosferă încărcată de oxigen e foarte largă, undeva din ce am înţeles şi eu între 23 şi 28% oxigen în aer. Şi nimeni nu îţi spune de la ce. Există şi ipoteza unei combustii spontane sau electricităţii statice de pe costume. Există această ipoteză”, mai spune medicul.

Sursă foto: observatorulprahovean.ro

- în cursa de actualizare -

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233