Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în curs de modernizare. Unii constănțeni sunt nemulțumiți pentru că nu mai pot circula pe trotuar
Benzi dedicate transportului public, piste pentru biciclete, spații verzi, artere de circulație rutiere și trotuare moderne. Așa va arăta unul dintre bulevardele din municipiul Constanța. Deși pare că lucrările s-au blocat, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, muncitorii intervin în fiecare zi pentru refacerea infrastructurii subterane de iluminat, pentru reabilitarea carosabilului și a zonei destinate pietonilor. Unii oameni sunt nemulțumiți și spun că le este greu să găsească un loc de parcare sau să circule pe trotuar. Alții recunosc că este un disconfort pentru ei, însă speră ca rezultatele finale să fie pe măsură.
Una dintre cele mai mari lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere și pietonale, se desfășoară în municipiul Constanța, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Încă din luna august, artera a intrat într-un amplu proces de reabilitare, care pare că întârzie să dea rezultate, susțin unii constănțeni.
„Prea mult durează. Mergem și pe jos și pe sus, cum găsim loc”, spune o constănțeancă.
Deși a devenit un obstacol atât pentru pietoni, bulevardul Alexandru Lăupșneanu necesită intervenții. Acesta face parte dintr-un proiect care prevede modernizarea și reabilitarea carosabilului, dar și a trotuarelor.
„Într-adevăr, se desfășoară într-un ritm mai lent pentru că odată cu începerea lucrărilor au ieșit la suprafață și niște probleme ce nu se puteau prevede. La acest moment se execută lucrări de sprijinire a trotuarului pentru că nivelul Parcului Tăbăcărie este mult mai jos și ar exista riscul pe viitor ca trotuarul nou, reabilitat, să se prăbușească”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.
Lucrările care se desfășoară în acest moment pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu nu sunt însă pe placul tuturor. Unii se plâng că nu mai au unde să-și lase mașinile, alții că nu au pe unde să circule și sunt nevoiți să meargă pe carosabil.
Constănțean: Durează.. puțin cam greu. Astea sunt etapele.
Reporter: Vă deranjează că circulația este îngreunată, pe trotuare nu se poate circula?
Constănțean: Vă dați seama că nu sunt singurul și unicul din Constanța. Toată lumea este nemulțumită.
Potrivit proiectului, orașul Constanța va beneficia de 143.000 metri pătraţi de asfalt, peste 44.000 mp de trotuare, aproape opt km de piste de biciclete și peste 11 km de benzi de circulație dedicate transportului public. Acest traseu va fi adaptat și pentru persoanele cu dizabilități.
„Constructorul a creat un culoar de acces pentru pietoni pe carosabil, prin acele balize indicatoare. Numai că, conducătorii auto continuă să parcheze în acel loc. Benzi dedicate pentru autobuz și taxi, a unei piste de bicicletă, dar în același timp, modernizează și spațiul destinat pietonilor. Ne referim aici la circa 40.000 de metri pătrați”, a mai declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.
De asemenea, autoritățile încearcă să găsească soluții care să compenseze și desființarea celor peste 1.000 de locuri de parcare de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu.
„Realizarea de locuri de parcare în afara carosabilului. Parcări metalice, care se construiesc mai repede, în zonele adiacente bulevardului Lăpușneanu”, a mai declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.
„Nu suntem pretențioși. E bine, dacă merge treaba bine, să dea Dumnezeu să fie”, spune un constănțean.
Lucrările ar trebuie să dureze doi ani, iar valoarea proiectului este de aproximativ 90 de milioane de lei, dintre care 77 milioane de lei sunt alocați din fonduri europene.