dobroge.tv

Live

Zona peninsulară a Constanței va intra în reabilitare: clădirile și monumentele vor căpăta o nouă înfățișare

05 noiembrie 2021
Publicitate

Clădirile istorice și monumentele aflate în ruină din centrul vechi al Constanței vor căpăta o nouă înfățișare. Municipalitatea intenționează să implementeze proiectul Reactis, un program prin care își dorește să reabiliteze întreaga zonă peninsulară. Proprietarii imobilelor din centrul istoric pot realiza lucrări de restaurare a acestora beneficiind de finanțări considerabile din bugetul public local.

Cu acoperișul rupt de vântul puternic sau cu pereții scorojiți din care cad bucăți de tencuială, multe dintre clădirile emblematice din centrul vechi al Constanței sunt lăsate de ani buni în paragină și au devenit adevărate focare de infecție. O parte dintre ele pun în pericol chiar viața trecătorilor, iar oameni fără adăpost sau cei certați cu legea care s-au adăpostit aici inspiră un sentiment de teamă.

Delăsarea Primăriei de a le renova măcar fațadele. Păcat că pentru că vin atâția străini să ne vadă țara asta frumoasă și clădirile sunt pur și simplu, vedeți și dumneavoastră. Adică ți-e frică să treci să nu-ți cadă tencuiala în cap”, spune o constănțeancă.

Trecătorii sunt nemulțumiți de felul cum arată toată zona peninsulară. Ei fac comparație cu alte orașe, din Europa și chiar de la noi din țară.

Murdar, ca toată Constanța. Uite cum arată Muzeul de Istorie. Toate”, spune un constănțean.

Eu sunt constănțean de o grămadă de ani și mă uit cu nostalgie la anumite clădiri și la anumite locuri și mă încearcă așa un soi de părere de rău”, spune un alt constănțean.

Putem să ne formăm o imagine cât se poate de clară vizavi de pavaj, de clădiri și ce acoperă clădirile”, spune un alt constănțean.

Autoritățile locale vin totuși cu o veste bună. Municipalitatea propune intrarea acestei zone într-un amplu program de modernizare.

Refacerea întregii zone vechi a orașului și implicit restaurarea imobilelor de aici sunt câteva dintre propunerile municipalității incluse într-un amplu proiect de reabilitare a întregii zone peninsulare.

Programul Reactis adică „Reabilităm Constanța Istorică” este un program multianual care vine cu facilităţi pentru toţi deţinătorii de imobile din zona peninsulară, facilități care diferă în funcție de încadrarea imobilului, fie ca monument istoric, fie alte tipuri de imobile dar care au o valoare patrimonial-istorică”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

În acest proiect au fost incluse și facilități pentru cazurile sociale.

Dacă venitul pe membru de familie al deținătorilor unor astfel de imobile este mai mic decât venitul mediu lunar pe țară, Primăria prin hotărâre de Consiliu Local, poate prelua aceste cheltuieli, iar rambursarea se poate face tot prin hotărâre de Consiliu Local și pe o perioadă mai mare de 10 ani”, a mai declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

Dacă lucrările merg într-o direcție bună, după consolidare și reabilitare, clădirile istorice își vor redobândi farmecul de altădată, specific perioadei din care fac parte.

Există câteva clădiri care sunt aici care au fost renovate foarte frumos, dar păcat, cu o floare greu se face primăvara”, spune un constănțean.

Ultimul proiect de reabilitare și modernizare a zonei peninsulare s-a desfășurat în 2014, însă rezultatele sale nu au rezistat prea mult. Oamenii spun lucrările s-au degradat rapid și imaginea zonei a redevenit una dezolantă.

Specialiștii vin cu propuneri și pentru refacerea străzilor, dar și a accesului pietonal. Dalele de piatră din tot centrul istoric se clatină la fiecare mișcare.

Proiectul Reactis este în consultare publică începând din această lună, iar toate documentele pot fi citite pe site-ul Primăriei Constanța. Cetățenii pot veni cu propuneri și sugestii, pe care le pot înainta municipalității până pe 10 decembrie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233