Constanța va avea primul port cu energie verde de la Marea Neagră
Constanța va avea primul port cu energie verde de la Marea Neagră. Administrația Porturilor Maritime urmează să achiziționeze un parc fotovoltaic și să își asigure astfel și independența din punct de vedere energetic. Ideea a venit după ce furnizorul de energie pe care-l avea a reziliat contractul cu Portul după ce a intrat în insolvență.
Uzina fotovoltaică trebuie să fie gata în cel mult un an, până în 2023. Studiul de fezabilitate costă 150.000 de lei, iar firmele interesate în construcția câmpului fotovoltaic trebuie să depună ofertele până vineri.
„Portul Constanța consumă în jur de 80.000 de megawați pe an. Și această criză a energiei în general și electrice în special și prețurile foarte mari la care a ajuns megawattul, ne-a îndemnat să facem acest studiu de fezabilitate”, a declarat Florin Goidea, director general Port Constanța.
În cadrul studiului de fezabilitate va fi făcută și analiza cost-beneficiu, iar pentru construirea parcului fotovoltaic administrația intenționează să acceseze fonduri europene nerambursabile.
Furnizorul de curent electric a ajuns în pragul falimentului din cauza fluctuațiilor la tarifele de pe piața energiei, astfel că a fost nevoită să intre în insolvență.
„Ne-am trezit în luna august că nu mai are cine să ne alimenteze cu energie electrică. Am cumpărat pe bursă energie pentru o perioadă. Prețurile sunt extraordinar de mari și ați văzut, fluctuante”, a mai declarat Florin Goidea, director general Port Constanța.
Având în vedere că panourile fotovoltaice utilizează energia solară, costurile serviciilor oferite de ele sunt aproape nule. Aceste echipamente utilizează o resursă regenerabilă și nu poluează.
„Echilibrează balanța poluării din zonă, datorată motoarelor alimentate cu combustibil fosil a vapoarelor. Se creează un back-up la energia frunizată de rețea”, a declarat Angela Petre, reprezentant Companie Panouri Fotovoltaice.
Inițiativa a fost apreciată și în rândul activiștilor de mediu, care consideră că energia verde reprezintă viitorul, cu atât mai mult în contextul scumpirilor în lanț de pe piața de energie.
„Orice resursă de energie regenerabilă este o inițiativă lăudabilă pentru că portul este un mare consumator de energie și orice reducere a amprentei de carbon, la fel a poluării cu alte categorii de substanțe care rezultă din producerea de energie este în scădere”, a declarat Răzvan Popescu Mirceni, activist de mediu.
Energia electrică este o componentă importantă a businessului Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime. Anul trecut compania a încasat peste 42 milioane lei din prestarea de servicii de energetică portuară, adică mai mult de 12% din totalul cifrei de afaceri.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație

Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie. Care este programul la SCJU Constanța

CONSTANȚA. A fost livrat primul microbuz electric

Campania electorală din 2025: ce este permis și ce este interzis
Indemnizațiile de creștere a copilului și stimulentele de inserție vor fi plătite înainte de Paște
Spitalul Județean Constanța își extinde serviciile medicale. VEZI despre ce este vorba
Noi reguli de circulație! Două străzi devin cu sens unic
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

