Valeriu Gheorghiţă: Toate persoanele care au fost vaccinate cu Johnson & Johnson vor avea recomandare de rapel
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a recomandat, vineri, persoanelor vaccinate cu Johnson & Johnson, să facă vaccin pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna.
„În această săptămână, am decis, în baza recomandărilor şi studiilor ştiinţifice, că toate persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Johnson & Johnson vor avea recomandare de rapel după minim şase luni cu vaccinuri pe bază de ARn mesager, fie de la Compania Biontech/Pfizer, fie de la Moderna. În cazul în care se optează pentru vaccinul de la Moderna, doza va fi întreagă, echivalentul a 100 de micrograme”, a anunţat, vineri, Valeriu Gheorghiţă.
Acesta a precizat că persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la Johnson & Johnson vor putea opta la rapel şi pentru a face acelaşi tip de vaccin, adică Johnson & Johnson.
„Pentru susţinerea ritmului de vaccinare şi atingerea indicelui de imunizare necesar limitării pandemiei COVID-19, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o nouă instrucţiune referitoare la administrarea dozei de rapel a vaccinurilor împotriva COVID-19”, a transmis, vineri, CNCAV.
Potrivit Comitetului, începând de luni, 1 noiembrie 2021, persoanele care au efectuat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu Spikevax/Moderna şi care vor opta pentru administarea dozei de rapel cu acelaşi tip de vaccin, vor primi o doză înjumătăţită (½ doză) din acest tip de vaccin.
Persoanelor care au efectuat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu un alt tip de produs (Comirnaty/Pfizer BioNTech, AstraZeneca/Vaxzevria sau Johnson&Johnson) şi care aleg administrarea dozei de rapel cu produsul Spikevax/Moderna, le va fi administrată o doză întreagă din acest tip de vaccin.
„Reglementările menţionate anterior se bazează pe studiile de siguranţă şi recomandările EMA care arată faptul că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării dozei înjumătăţite, iar frecvenţa reacţiilor adverse cunoscute/reactigenitatea este diminuată”, au precizat specialiştii.
Potrivit acestora, începând cu data de 8 noiembrie 2021, pentru persoanele care au efectuat schema primară cu vaccinul Johnson&Johnson, se recomandă ferm efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARN Messager (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna).
Opţional, la cerere, beneficiarii vaccinaţi cu acest tip de produs pot efectua doza de rapel tot cu vaccinul Johnson&Johnson.
„Reamintim că doza de rapel are recomandare fermă de a se efectua doar cu vaccinuri pe bază de ARNm (Comirnaty/Pfizer BioNTech, Spikevax/Moderna) tuturor persoanelor pentru care schema completă de vaccinare a fost finalizată în urmă cu cel puţin 6 luni”, a mai precizat CNCAV.
Recomandări:
- pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinurile Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna se recomandă efectuarea dozei de rapel cu acelaşi tip de produs; opţional se permite, la cerere, schimbarea celor două tipuri de vaccin pentru rapel;
- pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinul AstraZeneca/Vaxzevria, se recomandă efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARNm (Comirnaty/Pfizer BioNTech sau Spikevax/Moderna).
Potrivit specialiştilor, administrarea dozei de rapel a vaccinului COVID-19 se recomandă ferm următoarelor grupe populaţionale:
- persoane cu risc mare de expunere (personal medico-sanitar şi social, personal din educaţie);
- persoane considerate vulnerabile (persoane cu vârsta peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice indiferent de vârstă).
Administrarea dozei de rapel se poate face prin programare în Platforma ROVaccinare, prin prezentare directă în centrele de vaccinare sau prin cabinetele medicilor de familie. Personalul medico-sanitar se poate vaccina în centrele existente la locul de muncă sau în locaţiile arondate.
Sursă foto: gov.ro