Coronavirusul îngenunchează spitalele constănțene. Boala prin ochii unui jurnalist Dobrogea TV: „Au trecut 10 zile...”
Tot mai multe decese în județul Constanța din cauza COVID-19. 31 de oameni au murit în ultimele 24 de ore, iar alte peste 500 sunt internate. Personalul medical este epuizat și depune eforturi supraomenești pentru a face față valului mare de pacienți care ajung în spitalele din județ. Paturile sunt aproape toate ocupate și cu greu se mai găsește un loc liber. De pildă, la Terapie Intensivă din cadrul spitalului din Mangalia nu mai este nici un pat. Și telefoanele Serviciului de Ambulanță sună non-stop. Aproape 1.000 de solicitări există pe zi. Medicii, asistentele, dar și autoritățile trag din nou un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze.
31 de decese în ultimele 24 de ore – este situația îngrijorătoare din județul Constanța. Numărul celor care pierd lupta cu noul coronavirus este într-o creștere continuă.
„În ceea ce privește decesele, dacă în luna septembrie COVID a făcut 96 de victime, în luna octombrie care încă nu s-a terminat, avem deja peste 240. Din care 22 de persoane vaccinate. Este o creștere exponențială, la nivelul tragediei”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
Tragică este și situația din spitale. Doar patru locuri la Terapie Intensivă dintr-un total de 47 – atâtea mai erau libere miercuri dimineața în Constanța, potrivit autorităților din domeniul sanitar.
„În spitalele de pe raza județului Constanța, la ultima raportare existau 545 de persoane internate, dintr-un număr maxim de paturi de 573”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Cam așa se poate caracteriza valul patru al pandemiei: spitale arhipline și pacienți mulți care mai pot respira doar dacă primesc oxigen de la aparate și
„Paturile de terapie intensivă sunt în permanență ocupate, cum se eliberează unul, cum un alt pacient este conectat la aparate. În Unitatea Primiri Urgențe avem sectorul Izolator care este plin. La ora 8 dimineața erau 49 de pacienți pozitivi, cu decizie de internare, aflați în așteptarea unui pat liber. Alți pacienți erau în investigații”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.
Situația este similară și la celelalte unități medicale din județ. Sistemul sanitar este întins la maximum. În condițiile în care tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase, pe lângă viețile răpite, a lipsit județul de 120 de paturi pentru bolnavii COVID și alte 10 la ATI.
„Este vorba despre raportarea de astăzi de dimineață de la ora 08.00: 115 pacienți internați, din care 9 la Terapie Intensivă. Suntem aici, suntem pe baricade. Într-adevăr se simte o osteneală și o oboseală dar nu avem încotro și trebuie să mergem mai departe. Deocamdată suntem în parametri”, a declarat dr. Alina Dan, manager Spitalul Municipal Mangalia.
„160. Avem 150 de paturi și avem pacienți și în CPU”, a declarat dr. Eugen Anglițoiu, manager Spitalul Municipal Medgidia.
Printre cei 160 de pacienți, la Spitalul Clinic Medgidia este internată și Andreea Hahui, realizator Dobrogea TV. Aceasta a trecut prin simptome severe de-a lungul celor 10 zile de spitalizare și a avut nevoie de oxigen pe perioada tratamentului. Acum este mai bine și speră să se poată întoarce în curând acasă.
„Îmi dau seama că îmi sincronizez pașii, nu ca prima dată, atunci când nu prea puteam să-mi mișc picioarele. Au trecut 10 zile și iată ce fac noaptea. Dacă în tinerețe mă plimbam pe faleză, pe plajă, prin parc, la o vârstă, COVID-ul te plimbă pe un coridor de spital. Dar bine că te plimbă. E bine, acum e bine, slavă Domnului”, a declarat Andreea Hahui, realizator Dobrogea TV.
Pe de altă parte, frica de boală și dorința de a sta departe de patul de spital i-a adus pe constănțeni la vaccinare. Oamenii au format cozi de zeci de persoane în fața centrului de imunizare amplasat la Pavilionul Expozițional. Unii dintre ei sunt la prima doză.
„Foarte îngrijorat. Nu mai au loc. Nu ați văzut ce arată la televizor? Nu mai au loc, decedați, doamne ferește. Parcă te ia un fior așa”, spune un constănțean.
„Ce vedem la televizor este ceva de necrezut”, spune un alt constănțean.
„Eu m-am hotărât azi. Ca fiecare că vedem ce se întâmplă și nu avem încotro. Ce o să fie o să fie”, spune o constănțeancă.
Situația infectărilor continuă să se agraveze în Constanța. La nivelul municipiului, rata de infectare a ajuns la 11.99 la mia de locuitori, iar în ultimele 14 zile, au fost înregistrate 3.723 de cazuri.