Curtea unei şcoli din Năvodari este în pericol de surpare. Părinții sunt îngrijorați pentru copiii lor: „Stai cu frică”
Curtea unei şcoli din Năvodari este în pericol de surpare din cauza unei fundații săpate pentru ridicarea unui bloc. Gardul unității de învățământ s-a prăbușit deja, iar sute de copii care învață aici se expun zilnic riscului. Părinții sunt îngrijorați și speră ca cei responsabili să ia repede măsuri. Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții au demarat o serie de controale și se pregătesc să dea și amenzi.
Proprietarul susține că are toate avizele și autorizațiile însă a fost dat în judecată de un localnic pe motiv că săpăturile s-ar fi extins si pe terenul lui. Dezvoltatorul a câștigat procesul și mai apoi recursul. În tot acest timp săpăturile au fost sistate, iar ploile din ultimele zile au dus la surparea terenului pe care este amplasată școala din Năvodari.
„Noi am prevăzut chestia asta, am săpat până la un metru diferență de gardul școlii care este limita de proprietate. S-a prăbușit gardul. Noi simțind asta am făcut în curtea școlii un gard de protecție asupra copiilor, ca copiii să nu fie nicio secundă, un minut, în nicio pauza, în pericol”, a declarat Radu Runcan, constructor.
La Școala numărul 1 învață sute de elevii, iar părinții lor sunt extrem de îngrijorați. Au tras mai multe semnale de alarmă, însă fără nici un rezultat, susțin aceștia.
„Eu, acest video cu surparea de teren l-am văzut abia săptămâna trecută. Am dat un share, o distribuție pe la toți cunoscuții, părinți pe care-i avem pe aici, și-apoi această filmare a fost ștearsă și ni s-a dat block”, spune o mămică.
„Stai cu frică. Stai cu frică. Eu am văzut terenul acela care este, groapa aceea, chiar acolo sta nepoata mea”, spune o bunică.
Elevii care folosesc terenul de sport la orele de educație fizică sunt tentați să se apropie de zona delimitată și chiar să o depășească, spun oamenii. Din acest motiv, părinții se tem pentru cei mici. Mai ales că ei nu sunt tot timpul supravegheați iar o clipă de neatenție poate duce la o adevărată tragedie.
„Sunt copii, sunt tentați la orice. Să vadă. Îi tentează să vadă ce-i acolo”, spune o mămică.
„Foarte periculos! Da, deci arată.... într-un fel”, spune o altă mămică.
Mămică: Copiii sunt mici, ies la sala de sport, intră pe sub...ce-au ei acolo.
Reporter: Vă este teamă pentru copil?
Mămică: Da, pentru că e mai zvăpăiat. Lui îi place să se joace, să alerge. Și dacă un copil face un lucru și el în face automat. Nu e ok
Între timp a fost anunțat și Inspectoratul Școlar Județean, dar și Inspectoratul de Stat în Construcții care a găsit mai multe nereguli. Se pare că lucrările au început fără un diriginte de șantier și fără un responsabil tehnic cu execuția. Acum verifică autorizația de construcție.
„Din momentul în care ne-a fost adus la cunoștință, prioritatea a fost aceea de a asigura perimetru. Ne interesează din punctul de vedere al Inspectoratului Județean Constanța ca elevii să fie protejați și să nu avem probleme în acest sens. Se va interveni cu solicitare către dezvoltatorul respectiv, către cel care a făcut lucrarea în proximitate pentru a consolida malul respectiv de pământ și pentru a reabilita gardul unității de învățământ”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța.
„Acolo s-a executat o săpătură mai adâncă de trei metri și ar fi necesitat un tratament special. Ar fi necesitat niște sprijiniri de maluri. Nu au executat lucrările de sprijinire”, a declarat Harry Boiangian, inspector șef județean Inspectoratul de Stat în Construcții Constanța.
„Ar fi trebuit să sisteze lucrările de îndată, din momentul în care au apărut primele semne de afectare a structurii de rezistență”, a declarat Petre Enciu, vicepreședinte Consiliul Județean Constanța.
Pentru neconformitățile descoperite, dezvoltatorul riscă cel puțin două sancțiuni în valoare totală de 10.000 de lei. Proprietarul terenului și al clădirii, a anunțat că în câteva zile va relua lucrările de construcție.