Val de revoltă în rândul medicilor și asistenților nevaccinați din Constanța care vor trebui să se testeze din banii lor: „Mi se pare strigător la cer”
Certificatul verde ar putea fi obligatoriu pentru cadrele medicale. Personalul din spitalele publice și private ar trebui să fie vaccinat, testat sau trecut prin boală. O parte din medicii și asistentele din unitățile medicale de la malul mării sunt revoltați. Și asta pentru că, cei nevaccinați vor fi nevoiți să suporte din buzunarul lor testarea. Nici sindicaliștii de la Constanța nu sunt de acord cu această măsură. Însă, în ciuda nemulțumirilor, astăzi a fost depus un proiect de lege în acest sens.
Vestea că dovada vaccinării la locul de muncă ar putea deveni obligatorie pentru personalul din sistemul sanitar nu le-a picat bine tuturor cadrelor medicale, în special celor nevaccinate. Practic, toți acești angajați trebuie să prezinte la serviciu certificatul verde COVID-19 care atestă imunizarea, trecerea prin boală sau testarea. Cei care nu se conformează, riscă suspendarea contractului de muncă pentru 30 de zile, iar următorul pas este desfacerea lui.
„Bineînțeles că știu despre ce este vorba și nu mi se pare deloc normal pentru că eu am probleme de sănătate și nu pot să mă vaccinez. Și nu sunt singura în situația asta. Mai am și alte colege pe secție care sunt în situația asta, nu se pot vaccina. Ar trebui să plătim aceste testări. Măcar ar trebui să ni le pună la dispoziție pentru că nu putem să ne permitem din salariu să plătim testările. Serios, mi se pare strigător la cer”, a declarat o infirmieră.
De aceeași părere sunt și reprezentanții SANITAS Constanța. Aceștia sunt împotriva obligării personalului medical de a cheltui bani din bugetul propriu pentru testele rapide. Amintim că acestea sunt valabile 48 de ore. Asta ar însemna că la fiecare două zile, cadrele medicale nevaccinate ar trebui să scoată din buzunar câteva zeci de lei.
„Noi susținem campania de vaccinare, suntem pro vaccinare. Dar suntem împotriva trecerii oricărei cheltuieli de personal în sarcina salariaților. Obligarea salariaților către o anumită conduită să se vaccineze sau să nu se vaccineze nu este în regulă. Gândiți-vă că peste 30% din personal nu este vaccinat din varii motive: fie că au trecut prin boală și au un număr suficient de anticorpi, fie că au contraindicații medicale”, a declarat Nicolae Manea, preşedinte Sindicat SANITAS Constanța.
De cealaltă parte, sunt cadrele medicale care spun că măsura care urmează să fie supusă votului în Parlament este una foarte bună pentru medici și implicit pentru pacienții care intră în contact cu aceștia. Andreea a fost voluntar COVID în spitalele din municipiu încă de la începutul pandemiei.
„Chestiunea cu testul că este plătită din buzunarul propriu..păi statul ți-a mai dat o variantă care este gratuită. Și dacă nici corpul medical nu prezintă puțină susținere în ceea ce privește vaccinul, ce pretenție mai avem de la societatea civilă fără studii să aibă încredere în vaccin?”, a declarat Andreea Bugescu, absolventă a Facultății de Medicină Universitatea „Ovidius” Constanța.
Joi a fost depus proiectul de lege prin care s-ar putea implementa obligativitatea certificatului verde pentru cadrele medicale.
„Angajații care nu sunt vaccinați și care nu au trecut prin boală din sistemul public de sănătate public și privat vor trebui să se testeze pe banii lor. Este un Proiect de Lege pe care îl impunem astăzi în Parlamentul României și cei din IGSU și aviație. Această propunere a venit de la domnul ministru Bode”, a declarat Florin Cîțu, premierul interimar al României.
Măsurile din cadrul proiectului de lege se aplică și în unitățile din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă și în cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne, precum și în cazul laboratoarelor de analize medicale.