Certificatul verde golește restaurantele din Constanţa. Oamenii preferă să renunţe la o ieşire în oraş decât să se vaccineze
Certificatul verde golește, din ce în ce mai mult, restaurantele. Cu toate acestea, managerii sunt nevoiți să-și țină localurile deschise chiar dacă în interior este aproape gol. Patronii speră ca numărul persoanelor care aleg să se vaccineze să crească și să aibă din nou clienți așa cum obișnuiau pe timpuri. Restaurantele respectă măsurile de prevenție impuse de autorități, motiv pentru care îi așteaptă pe cei imunizați să le pășească pragul.
Certificatul verde este în continuare obligatoriu pentru toți cei care doresc să meargă la restaurant. Administratorii din industria ospitalității și-au luat toate măsurile de prevenție și au dotat localurile astfel încât, atât clienții, cât și angajații lor să se simtă în siguranță. Însă chiar și așa, multe dintre mese rămân goale. Și asta pentru că există în continuare mulți constănțeni care nu sunt vaccinați.
„Din păcate, în momentul de faţă, ne afectează extraordinar de mult, mesele sunt aproape toate goale”, a spus Nicu Lascu, administrator restaurant.
„Clienții s-au împuținat. De asemenea, încasările au scăzut drastic şi patronii fac eforturi să menţină restaurantul deschis”, a spus Loredana Dumitru, șef sală restaurant.
O parte dintre managerii de la malul mării nu și-au pierdut totuși speranța. Și-ar dori ca oamenii să se imunizeze în număr din ce în ce mai mare, iar autoritățile să mai relaxeze restricțiile pentru a-i susține.
„Cozile la centrle de vaccinare au început să crească, sperăm ă acest lucru o să ne
ajute şi pe partea de HoReCa, să ne crească vânzările”, a precizat Nicu Lascu.
„Ne-am dori sa fim în siguranţă cu toţii, bineînţeles, dar să nu fie măsurile aşa de drastice”, a completat Loredana Dumitru.
Totuși, vaccinarea rămâne o alegere, nu o obligație. Unii constănțeni nu vor să se imunizeze așa că preferă să amâne ieșirile la restaurant.
Obligativitatea prezentării certificatului verde este o măsură care îi afectează și pe ospătari. Lipsa clienților înseamnă și reducerea bacșișului care, pentru mulți dintre aceștia, era un beneficiu.
„Bacșișul a scăzut faţă de anul trecut chiar considerabil, de două-trei ori, şi restricţia cu 50% din mese, automat vin şi mai puţini clienţi, mai trebuie să îi şi verificăm...”, a spus Marius, ospătar la un restaurant din municipiu.
În prezent, în municipiul Constanța, incidența a atins pragul de 8,94 la mia de locuitori, motiv pentru care autoritățile nu își permit să relaxeze măsurile. Cu toate acestea, restaurantele rămân deschise la o capacitate de 50% și îi așteaptă pe doritori în condiții de siguranță.