dobroge.tv

Live

Deși testarea pentru COVID trebuia să fie gratuită în farmacii, în realitate oameni sunt nevoiți să scoată bani din buzunar: „Plătiți serviciul medical”

12 octombrie 2021
Publicitate

Ministerul Sănătății a distribuit testele antigen rapide pentru depistarea COVID-19, gratuit în farmacii. Însă administrarea lor este contra cost. Și asta pentru că statul nu decontează și restul echipamentelor folosite de specialiști. Cei care vor să vadă dacă sunt sau nu infectați cu SARS-CoV-2 și vor să se testeze în farmacie, vor fi nevoiți să scoată câteva zeci de lei din buzunare, deși serviciul nu ar fi trebuit să coste nimic. Atenție însă! Prețul diferă de la o farmacie la alta.

Constănțenii care prezintă simptome specifice bolii sau care pur și simplu vor să se testeze pentru COVID, trebuie să știe că în județ sunt 10 farmacii care fac acest lucru. Dintre acestea, nouă sunt în municipiu și una în localitatea Cumpăna.

Echipa Dobrogea TV a mers în trei dintre farmaciile de pe listă, fiecare aparținând unui lanț farmaceutic diferit. Am cerut informații despre această testare, care s-a dovedit a nu fi chiar așa gratuită.

Reporter: La dumneavoastră pot face testul pentru COVID gratuit?

Farmacist: Nu este gratuit, costă 29 de lei și vă trebuie programare. Tocmai miercuri la ora 14.00 mai am loc dacă doriți.

***

Farmacist: Nu mai este gratuit nici la noi. Costă 25 de lei. Plătiți serviciul medical. Cu programare pentru că sunt foarte mulți la facultăți. Numai studenți.

***

Reporter: Am înțeles că la dumneavoastră mă pot testa gratuit.

Farmacist: Încă nu am început testarea, urmează. Dar se va face cu programare. Nu știu să vă zic exact.

Reporter: Și va fi gratuit?

Farmacist: Nu cred că va fi gratuit. Se va percepe o taxă cu siguranță.

Cu alte cuvinte, testele antigen rapide sunt puse la dispoziția farmaciilor, gratuit, prin Direcțiile de Sănătate Publică, iar ele pot percepe o taxă pentru acest serviciu. Informația a fost confirmată și de către Colegiul Farmaciștilor din România.

În acord cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătății Nr. 644 din 10 mai 2021 privind activitatea de testare în farmacii comunitare şi oficine comunitare rurale, utilizând teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 farmaciile pot percepe un anumit tarif pentru acest serviciu, pentru a acoperi cheltuielile nedecontate, reprezentate de materialele de protecție, consumabile, plata personalului”, au precizat reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România.

Însă câteva zeci de lei contează pentru unii pensionari. Oamenii spun că le era de ajutor dacă testarea se putea realiza într-adevăr gratuit.

Păi la noi în România mi se pare că este normal anormalul, pentru că dacă este gratis, este gratis”, spune un constănțean.

Contează. Cine are pensie mica, da. Eu am pensie mică”, spune o constănțeancă.

După această testare, farmacia va trimite datele pacientului online, iar în acest fel se va putea descărca certificatul digital. Documentul în urma testării rapide are o valabilitate de 48 de ore.

Farmaciile au obligația de a raporta la Direcțiile de Sănătate Publică Județene, respectiv a municipiului București, rezultatele tuturor testelor efectuate și situația stocurilor”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Cu toate acestea, medicii avertizează că testele rapide depistează doar 50% dintre cazurile de infectare cu COVID-19. Testul cel mai bun pentru diagnosticare rămâne însă cel PCR.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233