Un spital modular va fi amplasat în curtea Spitalului de Boli Infecțioase. Simultan, conducerea unității medicale vrea să reabiliteze saloanele rămase intacte
Spitalul de Boli Infecțioase, care a ars pe 1 octombrie, își va relua în curând activitatea. Personalul medical a propus și a obținut de la primăria Constanța amplasarea unui spital modular chiar în curtea unității. În urma evenimentului de la unitatea medicală șapte femei și-au pierdut viața. Mai mult, anchetatorii au reușit să obțină imaginile din timpul declanșării incendiului de la secția de Terapie Intensivă.
Cei 300 de angajați ai Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța au fost detașați la alte spitale din județ. Însă acest lucru nu rezolvă problema gravă a pandemiei sau a paturilor, așa că o parte din cadrele medicale s-au gândit la o soluție: montarea unui spital modular în curtea instituției.
„Se poate monta extrem de ușor. Ei au oxigen, au specialiști, au loc unde să fie amplasat, trebuie doar voință. Au toate dotările posibile. Doar se conectează la sursa de apă, la sursa de oxigen”, a declarat Nicolae Manea, președintele sindicatului SANITAS Constanța.
În urma discuțiilor cu primarul și cu mai mulți specialiștii, s-a convenit ca spitalul modular să fie realizat cu fonduri de la bugetul local, în apropierea clădirii vechi.
„Medicii să-și poată desfășura activitatea în acest spital modular care va avea 80 de paturi. Vom apela la consultanța MApN care a realizat un spital modular la Constanța”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.
Pe de altă parte, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, încearcă să reabiliteze saloanele rămase intacte după incendiu.
„Suntem în demersuri pentru menținerea unei autorizații parțiale de funcționare pe clădire. Trebuie să vedem exact care parte din clădire nu este afectată și poate să funcționeze. În acest moment nu funcționează niciuna din secțiile care funcționau înainte în spital”, a declarat Claudia Cambrea, managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța
„Am izolat și restricționat accesul doar în secția de Terapie Intensivă unde s-a declanșat și a avut loc incendiul. Sperăm ca în cel mult o săptămână, poate două săptămâni să ridicăm și de acolo această restricție, așa ca spitalul să poată continua activitatea nestingherit”, a declarat Zafer Sadîc, procuror de caz.
Mare parte din spital va deveni astfel operațional, mai ales secțiile non COVID. Procurorii mai au însă de lucru.
„Am ridicat ce mijloace probă am considerat necesare pentru efectuarea expertizei dispuse în cauză, expertiza criminalistică privind incendiile. Continuăm audierile de persoane ale personalului medical care a fost prezent la momentul în care s-a produs evenimentul”, a mai declarat Zafer Sadîc, procuror de caz.
Anchetatorii au reușit să obțină imaginile din timpul incendiului de la Secția de Terapie Intensivă. Aproape 40 de persoane urmează să fie audiate. Cauzele încă nu au fost însă stabilite.
„Poate să fie un defect la sistemul electric, poate să fie un defect la sistemul de alimentare cu gaze, defectare la sistemul de alimentare cu oxigen în cazul nostru”, a mai declarat Zafer Sadîc, procuror de caz.
Între timp în curtea spitalului, mai multe echipe de muncitori au început pregătirea terenului și realizarea branșamentelor de apă și electricitate.