Testele pe bază de salivă vor fi folosite în școli pentru elevi și profesori
Pentru siguranța tuturor elevilor și a cadrelor didactice, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat utilizarea testelor rapide efectuate din probă de salivă. Acestea vor putea fi folosite în instituțiile de învățământ pentru a monitoriza cazurile de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Peste 70 de milioane de astfel de teste vor fi achiziționate, urmând să fie distribuite apoi în școli și licee. Tinerii vor putea fi testați de două ori pe săptămână.
Pentru ca instituțiile de învățământ să rămână deschise, noi teste rapide efectuate din probă de salivă vor fi achiziționate pentru elevi și cadre didactice. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat utilizarea acestora în școli și licee iar calculele făcute de autorități ne demonstrează că, pentru ca toată lumea să beneficieze de acestea în săptămânile rămase, sunt necesare 70 de milioane de teste.
„Dacă vorbim de 11 săptămâni, prin înmulțirea cu 11 rezultă 70 de milioane de teste non invazive pe bază de salivă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la 04 octombrie 2021.
Testele pe bază de salivă au fost aprobate pentru elevi, cadre didactice și pentru personalul instituțiilor de învățământ. Elevii sunt foarte fericiți deoarece nu doresc să se întoarcă la învățământul în mediul online și vor să rămână în băncile de la școală.
La nivelul municipiului, directorii instituțiilor de învățământ se arată încântați de noua modalitate de testare. Totodată, unii dintre părinți consideră că aceste teste reprezintă o variantă mult mai rapidă de a ține sub control cazurile de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Cu toate acestea, până când cabinetele școlare vor primi testele pe bază de salivă, tinerii, alături de cadrele didactice, vor beneficia de cele pe baza exudatului nazal.
„Din punctul meu de vedere sunt foarte bune. Am apucat să întreb mare parte din părinți prin intermediul diriginților despre aceste teste și marea majoritate sunt de acord”, a declarat prof. ing. Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.
„Importantă este testarea. La cabinet avem numai testele care presupun colectarea din nas și din gât”, a declarat prof. dr. Anamaria Ciobotaru, director Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”.
Pentru elevii constănțeni, testele pe baza exudatului nazal erau dificile de suportat. De aceea, cele care presupun prelevarea mostrelor de salivă reprezintă o modalitate mult mai confortabilă și rapidă pentru ca ei să se simtă în siguranță în bănci.
„Da, mult mai ușor. Și cred că și mai eficiente pentru că sunt mai rapide”, spune o elevă.
„Am făcut un test pe bază de salivă și cred că este mai ușor dar nu știu cât de eficient este”, spune o elevă.
Elevii speră ca testele rapide pe baza mostrelor de salivă să ajungă cât mai repede în cabinetele din școli și licee. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică, la nivelul județului au fost confirmate, de la începutul pandemiei și până în prezent, 673 de cadre didactice, 1.980 de elevi, 310 studenți și 186 de angajați din unitățile de învățământ.