O săptămână, 12 morţi şi niciun vinovat. În loc să fie salvaţi, au murit în chinuri groaznice. ''N-o să uit niciodată așa ceva''
Vineri, 1 octombrie rămâne o zi de doliu pentru șapte familii din Constanța. O luptă contracronomentru. Asta au dus medicii, asistentele și pompierii în urmă cu doar o săptămână. Imaginile de la faţa locului au fost dramatice. Bolnavi cu tuburi de oxigen, scoşi afară, medici şi asistente care abia mai respirau de oboseală în încercarea de a salva cât mai multe vieţi. Sute de pacienți au fost tansferați ulterior la alte unități medicale. Între timp s-au vindecat și au plecat acasă. Alte șapte femei au murit. Rând pe rând, trupurile neînsuflețite au fost conduse pe ultimul drum de către rudele acestora. Tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase este în continuare anchetată.
Era ora 9.48 când s-a dat alarma în Constanța. Un apel la 112 anunța că secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase, a luat foc. La cinci minute distanța au fost activate planurile roşu şi alb de intervenţie.
113 pacienţi au fost scoşi din clădire, unii cu tuburile de oxigen pe faţă în stradă, alţii au fost resuscitaţi în curtea spitalului. 10 bolnavi se aflau internați pe secția de Terapie Intensivă. Pentru șapte dintre ei a fost prea târziu.
Martorii de la faţa locului povestesc cum au văzut oamenii în uniformă epuizaţi, murdari de fum, abia respirând, dar încurajându-se unii pe alţii pentru a putea salva cât mai multe vieţi.
Doamna doctor ne-a zis ieşiţi repede c-avem incendiu. Am auzit nişte explozii după care am văzut o mare de fum. Noi nu simţim miros, n-avem miros
Negru, un fum negru şi toxic, foarte toxic... Fum şi-am ieşit afară! Multumim lui Dumnezeu că suntem aici
Rudele pacienților de la ATI au sosit într-un suflet. Cu toții erau disperați pentru că nu știau nimic de cei din familia lor.
"Am venit din București, e sora mea. Nu știu unde că d-aia am venit să o caut acu. Era-n stare gravă, era la ATI, eram cu mască, ea nu respira fără mască, fără oxigen. Dacă-i ia oxigenul, nu mai trăieşte"
Pacienții au fost transferați ulterior la celelalte unități medicale din municipiu.
Zilele au trecut, iar o parte din pacienții transferați la alte unități medicale au fost externați. Însă își aduc aminte cu greu de momentele prin care au trecut.
„N-o să uit niciodată așa ceva. Eu mă gândesc că era noapte, păi muream acolo. Noi dacă eram și infectați, nici nu aveam miros. A fost groaznic. Eu am avut noroc că eram pe picioarele mele și am putut să alerg cu copilul pe scări, dar alți oameni nici nu puteau să coboare, asistentele plângeau de ei și de ăștia de la terapie intensivă”, a povestit Violeta Drezaliu.
„Păi au fugit, au luat lumea din saloane, au luat pe toată lumea. Au ieşit, haideţi afară, trăgeau de noi. Toată lumea pe scări, trăgeau de noi pe scări. Eu m-am uitat
la mama mea, că dacă nu avea aer... Eu am tras-o aşa, săraca, după mine: haide mama, haide mama! Dar ăia care erau în aparatele alea, gândiţi-vă”,spune fosta pacientă.
Asistentele și pompierii care au luat parte la misiunea de salvare au povestit și ei prin ce au trecut.
“Impactul emoţiilor, ne-au murit pacienţii şi este crunt. Am participat cu toţii la evacuarea acestor pacienţi şi credeţi-ne că suntem oarecum debusolaţi”, a declarat dr. Cora Mitroi-Maxim, medic la Spitalul de Boli Infecţioase Constanța.
"În momentul când am pătruns în interior cu aparatele de respirat cu mască, am văzut persoanele care erau în pat", a povestit Dan Constantinescu, pompier
„Am salvat o persoană. Era intubată, era cu masca de oxigen, clar această persoană nu se putea salva”, a spus Ciprian Dorobăţ, pompier.
Trupurile neînsuflețite ale celor șapte femei au fost conduse pe ultimul drum. Nimic însă nu le mai poate alina suferința rudelor. Aceștia acuză că la unitatea medicală erau mai multe probleme. Lucru pe care l-au confirmat și autoritățile. Se pare că Spitalul de Boli Infecțioase nu avea aviz și nici autorizație de incendiu de 14 ani.
"La ultimul control au fost anumite nereguli trecute în raport: la instalațiile electrice și la unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate în modul cum sunt reglate. S-a constatat nefuncționarea instalației de semnalizare a incendiilor",a declarat Raed Arafat, șeful DSU.
"Spitalul de Boli Infecţioase a funcţionat în ultimele 18 luni sub o presiune fantastică fiind suprasolicitat", a mai spus dr. Cora Mitroi-Maxim.
"Avem şi un plan de verificare periodică a intalaţiilor, electricianul le verifică periodic, nu ar fi trebuit să existe probleme", spunea atunci dr. Stela Halichidis, când încă era manager Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanța.
Între timp, managerul unității medicale a fost demis, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere calificată.