Arafat: La Tocilizumab, aşteptăm pentru că problema livrării dozelor de firma producătoare nu este numai în România, dar avem promisiuni
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că România are oferte clare pentru a primi concentratoare de oxigen din partea Poloniei şi din partea Olandei, prin programul rescEU al Uniunii Europene. „La Tocilizumab aşteptăm pentru că problema livrării dozelor de către firma producatoare se pare că nu este numai în România, dar avem promisiuni”, a menţionat el.
Arafat a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că există oferte şi pentru Tocilizumab, dar sunt probleme cu livrarea dozelor de către firma producătoare.
„Referitor la solicitarea noastră la Protecţia Civilă Europeană pentru medicamentul Tocilizumab şi pentru concentratoare, deja avem pentru concentratoare oferte clare din partea Poloniei şi din partea programului rescEU al Uniunii Europene din partea Olandei şi la Tocilizumab aşteptăm pentru că problema livrării dozelor de către firma producatoare se pare că nu este numai în România, dar avem promisiuni şi sunt mai multe ţări partenere din cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă Europeană care încearcă să găsească soluţii să ne sprijine şi există o discuţie deja pe un medicament pe anticorpi monoclonali cu Germania, care se perfecţionează la acest moment, care urmează din nou să fie oferită o cantitate, dar aceste lucruri se vor confirmă în final când intră în Mecanism, cel puţin concentratoarele de oxigen din partea Poloniei şi cele din partea programului rescEU aici clar că ele sunt deja oferite şi urmează să stabilim modul în care vor fi aduse în România şi când vor ajunge în România ca să putem să le folosim”, a afirmat Raed Arafat.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, marţi, solicitarea de asistenţă internaţională pentru Tocilizumabum şi pentru concentratoare de oxigen pentru spitale.
Solicitarea se referă la achiziţionarea a 12.700 flacoane de 400mg de Tocilizumabum şi concentratoare de oxigen.
UPDATE. Arafat a mai fost întrebat dacă au existat discuţii despre transferul pacienţilor COVID în străinătate.
"Am explicat acest lucru şi de ce acest lucru este dificil de realizat, mai ales cu pacienţii de Terapie Intensivă. Totuşi, ne întreabă lumea de ce transferăm în interiorul ţării cu avionul. În interiorul ţării avionul decolează la înălţime mică, aterizează, oriunde se ajunge într-o oră, pacientul este predat. În afara ţării distanţele sunt mari, sunt pacienţi foarte instabili, chiar şi în interiorul ţării am refuzat să ducem pacienţi pe cale aeriană şi nici pe cale terestră pentru că nu suportau transferul. Am explicat şi acum o săptămână. Am avut o fereastră să trimitem pacienţi tot la Târgu Mureş cu avionul şi din pacienţii selectaţi a trebuit să schimbăm pentru că medicii care aveau pacienţii mi-au zis foarte clar că pacientul nu suportă transferul, nici cu ambulanţa până la aeroport. Şi atunci nu pot să-l duci. Nici în afară nu poţi să îl duci”, a afirmat şeful DSU.
El a precizat că există discuţii cu Ungaria în acest sens.
"Modul în care trebuie să lucrăm în primul rând este creşterea capacităţii. Faptul că putem duce câţiva pacienţi în altă zonă nu va rezolva problema de aici pentru că asta înseamnă că trebuie să ai pod aerian, vedeţi în fiecare zi vin cazuri, unele sunt netransportabile, pe cine alegi, pe cine trimiţi, pe cine nu trimiţi. Există discuţii cu Ungaria, se ştie deja că sunt discuţii cu Ungaria, se perfectează un mecanism pe care este posibil să îl folosim, facilităţi sau posibilităţi de a trimite din zona transfrontalieră şi acest lucru aşteptăm să fie perfectat, nu se poate perfecta într-o zi, două”, a mai transmis Raed Arafat.
Sursă foto: news.ro