Vara anului 2021, un haos pentru HoReCa. Afaceri cu lacătul pe uşă din cauza plajelor lărgite şi a taxei de parcare din Mamaia: ''A însemnat nu o gaură, ci o gaură neagră''
Haos pe litoral. Așa descriu cei din industria HoReCa vara anului 2021. S-au lovit de probleme și s-au confruntat cu greul. Unii dintre ei au mers mai departe și nu au renunțat la afacerile lor, alții însă ori au pus lacătul mai repede pe unitate, ori s-au retras din acest sector de activitate înainte de începerea sezonului estival. Motivele, spun aceștia, ar fi fost procesul de lărgire a plajelor, dar și taxa parcării, factori care i-au alungat pe turiștii veniți în vizită la malul mării.
Vara anului 2021 a însemnat o luptă din punct de vedere financiar pentru administratorii de plajă, dar și pentru hotelieri. Schimbările care s-au petrecut în ultimul an pe litoralul românesc au fost doar factori negativi, spun aceștia.
„A fost un sezon destul de greu, aş caracteriza printr-un singur cuvânt pentru a descrie situaţia pe care am traversat-o: haos. Afacerile multora dintre noi au mers mai prost”, a declarat Corina Martin, președinte de onoare RESTO
„Un sezon haotic şi pe principiul fiecare se descurcă cum poate. Au depus cheile spațiilor comerciale înainte de începerea sezonului. Afaceri la cheie care au fost scoase la vânzare încă înainte de începerea sezonului, nu ne putem lăuda cu servicii bune faţă de clienţii noștri”, a spus Egevit ASLAN, președinte RESTO.
Lărgirea plajelor le-a adus o gaură în buget operatorilor de plajă, în unele cazuri aceștia preferând să renunțe la afacere. Alții, mai curajoși, au riscat și au făcut eforturi pentru a-și ține afacerea deschisă până spre sfârșitul sezonului.
"Am considerat că nu am cum să gestionez o plajă de 300 de metri unde eu pot să-mi desfăşor activitatea doar în zona de promenadă având 200 de metri de plajă liberă unde clienții căutau apa. Impactul negativ a fost financiar și pentru mine”, a declarat Roberto Tortora, administrator de plajă și vicepreședinte RESTO.
„Din punctul ăsta de vedere s-a simţit un oarecare disconfort în rândul turiştilor pentru că nu erau prea mulţumiţi să stea la 200 de metri de malul mării. A însemnat nu o gaură, ci o gaură neagră, de asta, nu stătea nimeni în zona nisipată, am închis pe 5 septembrie și înainte stăteam până pe 15-20”, a spus Răzvan Chiţan, operator plajă.
„Toate deciziile
luate de consiliile locale de pe litoral, de instituţiile care aşa cum am spus mai devreme, ABADL fiind prima dintre ele, ne afectează activitatea. De ce nu ni se predau plajele la timp pentru că sezonul începea la 1 mai, plajele s-au predat la 1 iulie”, a precizat Corina Martin.
De asemenea, pe lângă procesul de înnisipare care a însemnat un mare disconfort pentru turiști, taxa de parcare impusă în stațiunea Mamaia și Constanța i-a făcut pe unii dintre ei să renunțe la ideea de a reveni la mare sau să își îndrepte atenția către sudul litoralului.
„A venit și această parcare despre care mulți turiști au fost foarte indignaţi, mulţi turişti când au venit în Mamaia şi aşteptau o Mamaia de anul trecut au găsit situaţiile respective, adică o plajă lărgită, parcare, nu au făcut decât să se ducă la recepție și au zis „Vă rog frumos, dați-ne banii înapoi, ne mutăm în altă zonă, la alt hotel”, a adăugat Roberto Tortora.
Nici patronii hotelurilor din Mamaia nu au fost scutiți de pierderi.
„A fost un sezon greu, nu neapărat din cauza măririi efective a plajelor, ci din cauza faptului că şezlongurile noastre se poziționau foarte departe de apă şi atunci normal că am avut pierderi pe partea feedback-urilorpozitive din partea clienţilor, din păcate am avut oaspeți care au spus că nu se vor mai întoarce”, a spus Costina Ciorbaru, manager hotel.
Pentru sezonul estival viitor operatorii din industria HoReCa speră ca autoritățile locale să fie de partea lor și a turiștilor care vor veni să își petreacă vacanțele pe litoral și să le ofere condițiile optime pentru a-și putea ține în viață afacerile.