FILMUL UNEI TRAGEDII. Oameni care au venit la spital să se salveze au murit în chinuri! Durere şi revoltă la Infecţioase în timp ce corpuri carbonizate sunt scoase pe targă
O luptă contracronomentru. Asta au dus medicii şi asistentele, astăzi la Constanţa. O luptă cu moartea, după ce secţia ATI de la Spitalul de Infecţioase a luat foc. Nu se ştie încă cauza, dar imaginile de la faţa locului sunt dramatice. Bolnavi cu tuburi de oxigen, scoşi afară, medici şi asistente care abia mai respiră de oboseală în încercarea de a salva cât mai multe vieţi. Iar ei sunt cei norocoşi, pentru că pentru 7 bolnavi a fost prea târziu. Au murit arşi de vii, trei dintre ei fiind găsiţi în lift, acolo unde au încercat să fugă din calea flăcărilor.
O dimineaţă de 1 octombrie liniştită şi răcoroasă. Nimic nu avea să prevestească dezastrul de la Constanţa. Alarma a fost dată în jur de 9:50 şi teroarea s-a dezlănţuit. Pe măsură ce veneau noi informaţii, puteam afla cât de gravă este situaţia de la Constanţa. Un fum negru a acoperit curtea spitalului şi haosul a cuprins întrega zonă. Mai mulţi pacienţi au fost scoşi cu tuburile de oxigen pe faţă în stradă, alţii au fost resuscitaţi în curtea spitalului, în timp ce unii au reuşit să se salveze singuri.
ORA 09:55.Un apel la 112 a tulburat Constanţa. Anunţa un incendiu la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase, care se află la parter. Arde cu flacără deschisă şi degajări mari de fum, suna anunţul ISU. Şi apoi a început haosul.
La scurt timp au fost activate planurile roşu şi alb de intervenţie. Planul alb arată modul în care sunt alertați medicii, ce fel de cadre medicale din spital sunt chemate de acasă sau cine devine responsabil de trierea pacienților care urmează să fie aduși in spital.
Medici, asistenţi, cadre medicale au fost chemaţi de acasă să lupte alături de colegii lor. Iar lupta nu este una uşoară.
Martorii de la faţa locului povestesc cum au văzut oamenii în uniformă epuizaţi, murdari de fum, abia respirând, dar încurajându-se unii pe alţii pentru a putea salva cât mai multe vieţi. Pacienţii sunt scoşi de medici sau infirmiere pe targă, alţii sunt în scaunul cu rotile. Mulţi dintre bolnavi sunt scoşi pe geam de pompieri. O persoană a fost resuscitată chiar în curtea spitalului, în timp ce altele au fost transferate la alte spitale.
ORA 10:33 Se vorbeşte de vieţi pierdute. Prefectul judeţului, Silviu Iulian Coşa, anunţă 4 morţi, în timp ce surse neoficiale anunţă 8. Dureros este că trei au fost găsiţi morţi în lift, unde s-au adăpostit pentru a scăpa de flăcări. Alţii şi-au pierdut viaţa chiar în salonul în care erau internaţi şi luptau pentru viaţa lor. Legaţi de aparate, nu au avut nicio şansă. Imagini suprinse de reporterul Dobrogea TV la faţa locului, arată cadavre carbonizate, transportate de pompieri.
Comunicatele oficiale anunţă că de la ISU CĂLĂRAŞI se trimit în sprijin 7 ambulanţe SMURD şi 1 autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU IALOMIŢA se deplasează 1 ambulanţă SMURD şi 1 autospecială pentru transport victime multiple.
ORA 10:55 Incendiul a fost lichidat. Pericolul a trecut, dar avem oficial 9 morţi. 9 familii care sperau şă-şi revadă cu bine apropiaţii se pregătesc de înmormântare. 9 bolnavi de COVID care se aflau la Terapie Intensivă şi mai aveau o şansă la viaţă au avut parte de o moarte cumplită. Cauza nu a fost deocamdată stabilită, nu se ştie încă de la ce a pornit tragedia care a luat 9 vieţi.
50 de persoane au fost evacuate și transferate la alte unități spitalicești. Din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, în această dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI. Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU. La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, au fost activate de către DSP Constanța și unităţile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie.
Totdată, a fost activată şi o celulă de criză a MAI "pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale. Premierul Florin Cîțu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme", transmit oficialii.
ORA 11:45 Durere şi revoltă. Oamenii stau pe marginea perimetrului delimitat de pompieri şi de poliţişti şi privesc cum cadavre carbonizate sunt scoase din spital. Se aude din mulţime: ‘’Criminalilor, mor oamenii din cauza voastră!’’.Rudele celor care erau internaţi aşteaptă cu disperare veşti. Veşti care încă nu vin.
“Ea e din Năvodari. Alaltăieri am vorbit cu ea, era în stare gravă, era la ATI. Era cu mască.Ea nu respiră fără mască, fără oxigen. Dacă îi ia oxigenul ea nu mai trăiește. Acum nu știm nimic”, spune ruda uneia dintre paciente.
„Nu face nime nimic. Pentru că stăm și acceptăm. De atâția ani nu face nimeni nimic. Poliția e coruptă, spitalul este corupt. Țara este corpută. Mama mea era la ATI. Pentru ce acceptăm așa ceva? A murit mama mea. A murit mama cu zile. A fost deconectată. Era la ATI mama și a fost decomectată. Numai în România se întâmplă așa ceva. E adevărat că mama era în stare gravă. Dar de ce să moară arsă? De ce să moară așa? Incompetența noastră a românilor”, spune fiica unei paciente.
ORA 12:00 Un lung şir de tragedii ne arată că unităţile medicale în loc să fie un loc sigur pentru bolnavi devin capcane. Murim înainte ca boala să ne răpună.
Instalaţii electrice improvizate, panouri electrice defecte, ventilatoare vechi sau pacienţi iresponsabili. Sunt doar câteva dintre cauzele incendiilor din spitalele româneşti.
La 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18:30, a izbucnit un incendiu în secția ATI COVID-19 a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Ca efect al incendiului au decedat până în prezent zece persoane și au fost rănite alte patru, inclusiv doi medici. Toate persoanele decedate au fost pacienți care primeau tratament pentru COVID-19. Mulți dintre cei decedați în secție erau ventilați mecanic. Incendiul a readus în atenția publicului starea sistemului de sănătate din România.
29 ianuarie 2021- 102 persoane evacuate dintr-un pavilion al Spitalului Matei Balş din Capitală. Planul roşu a fost declanşat. 21 de persoane au decedat.
Şi sunt doar două exemple dintr-un lung şir de incendii ce au avut loc de-a lungul anilor.
Astăzi, tragedia de la Piatra Neamţ s-a repetat la Constanţa. Acum începe lupta familiior celor care au murit astăzi,o luptă grea şi dureroasă. Cadavrele celor morţi trebuie identificate, în jurul spitalului zeci de oameni aşteaptă cu sufletul la gură informaţii.
Potrivit unor surse, incendiul ar fi pornit de la o flacără a unui prelungitor care a făcut scurtcircuit, în secţia de Terapie Intensivă.
Pe de altă parte, în raportul de control făcut la secţiile ATI în 2020 după incendiul din Piatra Neamţ au fost semnalate deficienţe la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. S-a constatat că nu funcţionează instalaţiile de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor. Instalaţiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, potrivit raportului.
ORA 12:15 Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa deschide dosar pentru ucidere din culpă, vătămare din culpă şi distrugere calificată. Mai mult, la faţa locului se deplasează de la Bucureşti specialişti ai Institutului Naţional de Statistică şi ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR. Pentru cei care şi-au pierdut rudele, aceste informaţii sunt doar litere. Nimic nu le va mai aduce înapoi persoanele dragi pierdute astăzi.
Nu se ştie ce nu a funcţionat cum trebuie şi cum s-a declanşat tragedia, peste tot apar informaţii contradictorii.
Conducerea spitalului, dr. Stela Halichidis, susţine că totul era în regulă în unitatea pe care o conduce de atîţia ani: „Toate deficienţele au fost remediate, totul era în regulă. Nu pot să dau declaraţii, mi-e rău, ce vreţi, să mor aicea?“ .
Din păcate, mai mulţi oameni au murit deja. Şi au avut parte de o moarte cumplită atunci când ei au venit să caute salvarea în spital.
Imaginile de la faţa locului sunt dramatice: secţia ATI este distrusă de flăcări, în timp ce familiile îşi plâng indignate şi îndurerate morţii.
ORA 13:55Conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au fost înregistraţi şapte pacienţi decedaţi în incendiu, nu nouă, aşa cum alte instituţii au anunţat. Confuzia ar veni de la o raportare făcută de unul dintre spitalele la care au fost transferaţi pacienţi răniţi: INCENDIUL DE LA INFECŢIOASE. Procuror: A fost o informaţie eronată. La acest moment cu certitudine sunt 7 morţi