Condiții grele pentru navigatori în contextul pandemiei: vaccinul nu îi scutește de testarea repetată la bordul navei
Cariera de navigator nu a fost niciodată simplă. De la începutul pandemiei însă lucrurile s-au complicat și mai tare pentru marinari. Dacă până acum erau considerați lucrători esențiali, cu un statut special, în ultimul timp aceștia s-au aliniat regulilor pandemiei. Dacă vin din zonele roșii sunt obligați să intre în carantină, fie că sunt imunizați sau nu. Mai mult decât atât, vaccinul nu îi scutește de testarea repetată la bordul navei, atât cea rapidă, cât și PCR.
Georgian Enache s-a întors de curând din voiaj. Este vaccinat cu schemă completă, obligat fiind de angajator. Cu toate acestea, deși este imunizat anti-Covid19, trebuie să treacă prin aceleași proceduri prin care trec colegii săi nevaccinați.
„Momentan măsurile de acolo, indiferent că ești vaccinat sau nu ești vaccinat trebuie să faci PCR testul înainte de a ajunge la bord și după PCR test trebuie să faci și testul rapid, indiferent că ai o oră de așteptat la hotel sau o jumătate de oră, înainte de a veni la bord trebuie să prezinți testul rapid”, a declarat Georgian Enache, navigator.
Printr-o situație similară trec și alți constănțeni vaccinați, plecați pe mare.
„La ajungerea la bordul navei mi s-a făcut test rapid, mi s-a dezinfectat bagajul cu soluții, după care mi s-a dat o cabină într-o zonă de carantină. Am stat o săptămână în carantină după care înaintea ieșirii din carantină mi s-a făcut test PCR și apoi în momentul în care a ieșit rezultatul testului PCR am ieșit la muncă”, a declarat Costin, navigator.
De asemenea, sunt navigatori care vin vaccinați de la navă direct către România și cu toate acestea, trebuie să intre în carantină pentru că sosesc din țări aflate pe lista roșie. Decizia a fost luată din cauza apariției tulpinii Delta, care s-a dovedit a fi mult mai periculoasă.
„Foarte multe probleme cu schimbul de echipaje în porturi. Nu se pot face schimburi în continuare, sunt foarte mulți navigatori care își prelungesc contractele, o dată, de două ori. Sunt navigatori care pleacă vaccinați din țară și ajung într-o altă țară, chiar și europeană și trebuie să facă carantină încă 10-14 zile, cu toate testele din nou refăcute”, a declarat Adrian Mihălcioiu, președinte Sindicatul Liber al Navigatorilor.
Chiar și așa, unii navigatori spun că se simt mai protejați pe mare. Și asta pentru că la bordul navelor regulile sunt stricte și respectate.
„Nu ne este permis să coborâm de la bordul navei, iar în fiecare zi suntem anunțați că trebuie să purtăm mască între noi la bordul navei și să folosim cât mai mult dezinfectant, care este situat peste tot pe vapor, să ne spălăm cât mai des pe mâini”, a mai declarat Costin, navigator.
„Este mai greu. Nu putem coborî de pe vapor. Suntem în permanent izolați și e mult mai greu”, spune un navigator.
De curând, țara noastră nu mai recunoaște navigatorii ca lucrători esențiali, deși 94% dintre transporturile de alimente sau medicamente, de pildă, se realizează pe mare. Așadar, statul român nu le mai creează acestora toate facilitățile de deplasare către nave și de la nave către casă.
„Într-adevăr, nu se ține cont, chiar în Europa sunt foarte multe țări cu democrații vechi, care nu respectă drepturile navigatorilor, nu respectă recomandările Organizației Maritime internaționale, nu respectă minimul necesar pentru a acorda anumite facilități navigatorilor în ceea ce privește ajungerea lor la navă, schimburile de echipaj”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu, președinte Sindicatul Liber al Navigatorilor.
Printre cele 23 de zone roşii se regăsesc şi marile porturi în care se fac multe din schimburile de echipaje: Brazilia, Marea Britanie, Panama şi Africa de Sud.