Peste 80 de marinari militari vor participa timp de trei luni la exerciții în Marea Mediterană
Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a părăsit Portul Constanța. 86 de marinari militari vor participa la exerciții în Marea Mediterană. Misiunea lor constă în asigurarea respectării embargoului ONU asupra armelor și în combaterea traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane. Pe parcursul celor trei luni de zile nava va efectua și escale de pregătire și refacere a capacității de luptă în porturi din zonele de sud ale Italiei și Greciei. Militarii se vor întoarce acasă pe 31 decembrie.
86 de marinari militarii s-au pregătit intens pentru o nouă misiune. Aceștia vor participa la Operația EUNAVFOR MED „Irini”, în Marea Mediterană, în perioada 1 octombrie - 31 decembrie.
„Militarii români au parcurs o perioadă intensă de pregătire în vederea participării la această misiune și este în premieră pentru Porturile Navale Române”, a declarat căpitan cdor. Daniel Gheorma, comandant Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”.
„Sunt activități specifice pe care le desfășurăm cu personalul de la bordul navelor pentru întreținerea, menținerea tehnice de la bord, verificări suplimentare din punct de vedere al funcționării acesteia. De asemenea, din punct de vedere al exercițiilor post de luptă, serviciu de luptă și exercițiu general de navă”, a declarat contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, comandantul flotei.
Militarii nu se află la prima misiune de acest gen și susțin că sunt pregătiți și de abia așteaptă să participe la exerciții.
Misiunea lor vizează, printre altele și combaterea traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane, prin monitorizarea traficului maritim și prin executarea de inspecții ale navelor suspecte din bazinul mediteranean.
„Având ca misiune principală asigurarea embargoului navelor impus Libiei”, a mai declarat căpitan cdor. Daniel Gheorma, comandant Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”.
La bordul puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” se află și un detașament de scafandri de luptă prin incursiune.
„În cazul în care avem informații în lista de contacte de interes ale Uniunii Europene că sunt materiale suspecte traficului de armament, atunci da, grupa de boarding va urca la bordul navei, efectuând un control cooperant”, a mai declarat căpitan cdor. Daniel Gheorma, comandant Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”.
Înainte de a pleca în misiune, toți membrii echipajului au fost vaccinați anti-COVID-19 sau testați.
„Pentru cei ca 247, ca echipajul acestei nave, care s-au pregătit continuu pentru misiune a trebuit să luăm măsuri speciale de carantinare a echipajului, chiar dacă da, este mai dificil și pentru ei dar și pentru familiile acestora”, a mai declarat contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, comandantul flotei.
Nava a plecat, joi seară, din portul militar Constanța și se va întoarce acasă pe 31 decembrie. Pe durata celor peste 100 de zile de dislocare în Marea Neagră și Marea Mediterană, aceasta va efectua escale în porturile din zonele de sud ale Italiei și Greciei.