dobroge.tv

Live

Imunizarea cu a treia doză de vaccin, din ce în ce mai aproape. În timp ce unii constănțeni abia o așteaptă, alții sunt încă indeciși

22 septembrie 2021
Publicitate

Unii abia o așteaptă, alții nu se încumetă să o facă nici pe prima. Sunt părerile constănțenilor vizavi de administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19. Persoanele care vor beneficia de o protecție suplimentară vor fi cele din categoriile vulnerabile, cu probleme de imunitate. Aceasta se va face la cel puțin șase luni după încheierea primei scheme de imunizare, iar programarea se va realiza pe platforma de vaccinare.

Pe Constantin Dinescu și pe prietenul său i-am găsit miercuri dimineață în parcul Tomis II. Cei doi bătrâni sunt vaccinați cu schemă completă și abia așteaptă să primească și a treia doză de ser, mai ales că au și alte probleme de sănătate, de pildă afecțiuni cardiace și diabet.

Pe 11 ianuarie prima și pe 9 februarie a doua. Acum săptămâna care vine, am auzit azi-dimineață la televizor că începe cu a treia. Sunt primul care mă duc”, a declarat Constantin Dinescu.

Reporter: Și o faceți și pe a treia?

Constănțean: Păi când o veni că zice că trebuie după șase luni. Eu am făcut pe 29 mai rapelul și după șase luni trebuie să o fac pe a treia.

Alți constănțeni mai au nevoie de timp de gândire.

Încă nu sunt hotărât să o fac, dar depinde acum. Cum o să fie lămurită populația, așa o să fac și eu”, spune un constănțean.

În timp ce unii așteaptă doza a treia cu nerăbdare, alți vârstnici încă o refuză vehement pe prima.

Nu m-am vaccinat și nici nu mă vaccinez, vă spun drept”, spune un constănțean.

Constănțean: Nu sunt vaccinat, mi-e frică. Sunt cu inima, cu toate.

Reporter: Și tocmai pentru că aveți aceste afecțiuni, nu vă este teamă de o posibilă infectare?

Constănțean: Nu, nu.

România ia în calcul administrarea mai devreme a dozei trei de vaccin din cauza răspândirii variantei Delta.

Administrarea unei doze booster: doza trei de rapel la categoriile de persoane vulnerabile cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele care sunt în evidență cu afecțiuni cronice - indiferent de grupa de vârstă, care se expun unui risc crescut de a face o formă severă, dar şi personalului medical care, repet, are un risc crescut de îmbolnăvire în condiţiile în care vorbim de o transmitere accelerată a infecției cu varianta Delta”, a declarat dr.Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare la 21 septembrie 2021.

Așadar discutăm despre pacienţii oncologici, cei cu boli pulmonare, cardiovasculare asociate, diabet, ciroză hepatică și alte condiții de imunodepresie. Și cadrele medicale au prioritate. Roxana este la datorie în fiecare zi la centrul de vaccinare amenajat la Pavilionul Expozițional. Le recomandă tuturor să facă a treia doză. Cu cât eficiența și protecția sunt mai mari cu atât este riscul mai mic să facă o formă severă de boală sau să contacteze virusul, spune medicul.

Și mâine dacă s-ar drumul aș face ca să am protecție mai mare”, a declarat dr. Roxana Drogeanu, medic stomatolog.

La cabinetele medicilor de familie, pacienții au început deja să se intereseze cum se pot vaccina cu a treia doză.

Am destui pacienți care întreabă despre a treia doză de vaccin și cum pot să se programeze. În special vârstnicii și cei care au făcut chiar la început, la începutul lunii ianuarie-februarie, gândindu-se probabil că le-a scăzut titru de anticorpi”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

Potrivit coordonatorului Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a treia doză se va face cu vaccin pe bază de ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna, la șase luni după administrarea primei scheme de imunizare.

A treia doză de vaccin anti-COVID-19 ar putea fi administrată de săptămâna viitoare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233