DNA a început urmărirea penală in rem, în urma denunţului făcut pe numele lui Florin Cîţu şi al Mioarei Costin
Comunitatea Declic anunţă că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început urmărirea penală in rem în urma denunţului depus, la sfârşitul lunii iulie, pe numele premierului Florin Cîţu şi al fostei consiliere de stat Mioara Costin, în scandalul legat de documentul de partid trimis de la Guvern, scrie news.ro.
„Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat oficial, într-un răspuns adresat Comunităţii Declic, faptul că a început urmărirea penală in rem în dosarul înregistrat pe numele premierului Florin Cîţu şi al fostei consiliere de stat Mioara Costin. Infracţiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Declic.
Conform sursei citate, ancheta DNA a pornit în urma denunţului înregistrat de Comunitatea Declic, după ce, în luna iulie, a apărut în spaţiul public un document cu antetul Guvernului României, dar care conţinea instrucţiuni privind campania pentru şefia PNL. Documentul era semnat de consiliera de stat de la acea vreme, Mioara Costin.
„Acum, că procurorii au început cercetările, sperăm să aflăm cât mai repede dacă premierul a comis infracţiunea de instigare la abuz în serviciu folosindu-se de resursele statului ca să obţină şefia partidului”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic, citată în comunicat.
Potrivit Declic, „anunţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind începerea anchetei reprezintă o confirmare a faptului că procurorii au identificat, în denunţul Declic, existenţa unor indicii potrivit cărora ar fi fost săvârşită o infracţiune. Mai mult, se confirmă că denunţul depus îndeplineşte condiţiile de formă legale”.
„În acest moment, procurorii DNA fac cercetări pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, prevăzute de art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod Penal, şi instigare la abuz în serviciu, prevăzută de art. 47 din Codul Penal, raportat la art. 13 indice 2 din Legea 78/2000, raportat la art. 297 alin 1”, mai scrie în comunicat.
Toate costurile privind analiza judiciară, formularea şi depunerea denunţului au fost acoperite din donaţiile membrilor Comunităţii Declic.
Comunitatea Declic a depus, în 30 iulie, la DNA, plângere penală la adresa premierului Florin Cîţu şi a fostei sale consiliere de stat Mioara Costin, în scandalul legat de documentul de partid trimis de la Guvern. „Mioara Costin şi-a încălcat atribuţiile de serviciu”, a afirmat avocatul Toni Decean, care a adăugat că „singurul căruia îi profită conţinutul acestui document este prim-ministrul”.
Numele Mioarei Costin, pe atunci consilier de stat din Cancelaria premierului, apare pe documentul trimis de la Guvern cu punctajul pentru campania internă din PNL.
Premierul Florin Cîţu declara, întrebat dacă a verificat dacă este real documentul, că nu poate comenta decât pe baza unor documente oficiale.
Prim-ministrul spunea că nu poate comenta documente editabile care apar în presă, chestionat despre semnătura electronică a Miorei Costin, şi afirma că în Guvern nu există semnături electronice pe documente.
Ulterior, Mioara Costin a demisionat, iar PSD a susţinut că acest lucru echivalează cu o recunoaştere oficială a culpei şi a transmis că se impune demararea unei anchete penale.
Premierul Florin Cîţu preciza că demisia Mioarei Costin din funcţia de consilier de stat nu este o recunoaştere a autenticităţii documentului. El explica şi că demisia acesteia a fost un act unilateral, iar Costin „şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu impecabil în timpul cât era în serviciu”.
Sursă foto: G4Media