Medici de familie din Constanţa, neplătiţi pentru vaccinarea anti-gripală din sezonul trecut. ''Nu pot să opresc acum actul medical pentru că nu sunt plătită''
O parte semnificativă a medicilor de familie din Constanța nu a fost plătită nici până astăzi pentru vaccinarea anti-gripală din sezonul trecut. Doctorii în cauză sunt nemulțumiți și dezamăgiți de situația prin care trec, în condițiile în care urmează să înceapă campania de anul acesta pentru imunizarea împotriva gripei. Aceștia susțin că au făcut nenumărate drumuri la Direcția de Sănătate Publică Constanța, au participat la conferințe naționale și au trimis scrisori către Ministerul Sănătății. Însă nu au găsit deloc înțelegere, spun medicii.
De-a lungul timpului, îndatoririle medicilor de familie s-au înmulțit considerabil. Pe lângă consultațiile și munca de teren, ei trebuie să realizeze acțiuni de prevenție, de monitorizare și să vaccineze. Sigur că fiecare activitate desfășurată este parte dintr-un contract și implicit ar trebui să fie remunerată. Lucrurile nu stau întotdeauna așa cu ar trebui, astfel că ni s-a adus la cunoșțință o situație care persistă de aproape un an de zile.
„Situație ca acum nu cred că a fost vreodată. Vă dați seama că elanul unui medic de familie de a munci scade. Fiecare om prin codul muncii, orice muncă trebuie plătită. Este din punctul meu de vedere inadmisibil ca pe vaccinările antigripale să nu fim plătiți. Va veni campania anti-gripală de anul acesta, va trebui să ridicăm vaccinurile şi noi încă nu suntem plătiţi pentru ce am muncit anul trecut”, a declarat dr. Zitta-Rozalia Popa, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Constanța.
Mai exact, fiecare doză de vaccin antigripal administrată unui pacient ar trebui să fie plătită cu o sumă modică de 27 de lei. În condițiile în care la cabinetele de medicină de familie cererea în fiecare an este în medie de 200 de imunizări, la un calcul simplu, un medic ar trebui să primească în jur de 5.000 de lei pe sezon.
„Eu personal din decembrie nu sunt plătită pe nicio vaccinare, nici a copiilor, nici HPV, am continuat să vaccinez se pare benevol. Nu numai eu nu sunt plătită. O bună parte a colegilor nu sunt plătiți”, a mai spus dr. Zitta-Rozalia Popa.
„Mi s-a întâmplat și mie, li se întâmplă și colegilor mei. Nu suntem plătiți de foarte multe luni de zile. Dar nu numai pentru vaccinările antigripale, dar și pentru vaccinările lunare ale copiilor”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Medicii de familie din Constanța trag un semnal de alarmă: campania de vaccinare de anul acesta ar putea avea de suferit. Pentru că nu au fost plătiți, o parte dintre cadrele medicale se gândesc acum de două dacă vor mai contracta același serviciu și anul acesta.
„Sunt bănuți oricum. Este muncă prestată, dar neplătită. Şi eu sunt un caz fericit, sincer nu ştiu de ce eu sunt un caz fericit de mi-au fost plătite facturile emise în decembrie 2020, dar, categoric, mi-au confirmat colegii mei să sunt facturi neachitate din 2020, decembrie, ianuarie 2021, februarie 2021, deci sunt emise dar neachitate de DSP”, a spus dr. Ștefania Zamfir, medic de familie.
Pe de altă parte, pentru alți colegi din branșă, îndeplinirea obligațiilor ca medic de familie este prioritară. Oamenii spun că pentru a obține contravaloarea vaccinărilor trebuie să aștepte în fiecare lună la niște cozi imense.
"Am atât de mult de lucru încât nu mi-am mai pierdut timpul încercând să obțin banii pe vaccinări. Consider că este actul medical pe care trebui să-l fac, lucrez de mai bine de 30 de ani, nu pot să opresc acum actul medical pentru că nu sunt plătită”, declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.
Echipa Dobrogea TV a contactat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța pentru a cere explicații cu privire la această situație. Singurul răspuns pe care l-am primit a fost că sunt întârzieri ale plăților și că se așteaptă deblocarea fondurilor.
„DSP Constanța a solicitat în repetate rânduri acoperirea necesarului bugetului pentru programul național de vaccinare, pentru a asigura plata serviciilor prestate de către medicii de familie”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Până când cadrele medicale vor fi remunerate pentru activitatea pe care au desfășurat-o anul trecut, în perioada următoare se vor distribui dozele de vaccin antigripal pentru acest sezon rece. Două milioane de seruri au fost achiziționate și ar trebui să ajungă la DSP-urile din toată țara la sfârșitul lunii septembrie. Rămâne însă la latitudinea fiecărui medic dacă va continua sau nu campania de imunizare antigripală și anul acesta.