Fenomen spectaculos pe plaja din Mamaia Nord. Țărmul mării a fost invadat de sute de meduze gigant de culoare albăstruie
Potrivit specialiștilor, ele își fac apariția din cauza temperaturilor ridicate ale apei și a curenților puternici care le aduc la mal. Vietățile marine nu sunt periculoase pentru oameni, iar iritațiile care apar în cazul persoanelor sensibile, dispar într-un timp scurt.
Meduzele albastre apar de obicei la începutul toamnei cand apa mării este caldă, iar curenții le aduc la mal. La adâncimi de un metru în apă, se reproduc și mor. Vântul care bate dinspre sud împinge meduzele spre plajă. Așa se explică eșuările masive din ultimele zile.
Sunt foarte multe meduze, le-am și fotografiat. Sunt superbe pentru perioada asta
Acolo cam la 200 de metri erau vreo 20 cred chiar grupate, nu erau de-a lungul țărmului, le-am privit, le-am numărat și cam atât.
Mă miram, una lângă alta. Erau groaznic de multe.
Meduzele nu mai par să sperie pe nimeni. Biologii spun că este un fenomen firesc și susțin că prezența lor în Marea Neagră arată faptul că aceasta nu este poluată.
„Această meduză care este în momentul de față apărută pe plaje se numește Rhizostoma pulmo, este o meduză de apă caldă, aceasta apare de obicei în perioada de la sfârşitul verii până la începutul toamnei şi fenomenul apariţiei lor pe plaje se datorează curenţilor marini, furtunilor din larg care le aduc către mal şi aceastea eșuează pe mal”, a declarat George Harcotă, cercetător științific în cadrul Institutului Național de Cercetare Marină ,,Grigore Antipa”.
„În anii trecuți erau ma puține. Acum marea s-a încălzit, este mai trofică, mai nepoluată și în consecință sunt în număr mai mare”, a declarat Adrian Bîlbă, director Complexul Muzeal de Științe ale Naturii.
Unii turişti’ spun însă că meduzele le crează un disconfort, deoarece multe dintre ele sunt în descompunere şi miros urât.
Meteorologii anunță că la sfârșitul acestei săptămâni, temperaturile vor începe să scadă, iar vântul va sufla din ce în ce mai tare, astfel că meduzele vor continua să fie prezente pe litoral. Din păcate, acolo vor rămâne mult timp și asta pentru că reprezentanții Apelor Române nu au în atribuții colectarea nevertebratelor de pe plajă.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație

Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie. Care este programul la SCJU Constanța

CONSTANȚA. A fost livrat primul microbuz electric

Campania electorală din 2025: ce este permis și ce este interzis
Indemnizațiile de creștere a copilului și stimulentele de inserție vor fi plătite înainte de Paște
Spitalul Județean Constanța își extinde serviciile medicale. VEZI despre ce este vorba
Noi reguli de circulație! Două străzi devin cu sens unic
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

