CONSTANŢA. Sute de şomeri, ajutaţi de un centru de training pentru a-şi găsi de muncă, 37 de persoane vor primi până la 25.000 de euro pentru a-şi face propria afacere
Peste 1.000 de șomeri care fac parte din familii defavorizate, sunt de etnie rromă și nu au studii își vor putea găsi un loc de muncă. Este vorba de tineri cu vârsta curpinsa între 16 și 29 de ani. Ei vor primi sprijin de la un centru de training din sectorul petrol si gaze din Portul Constanța. Unii vor urma cursuri de califcare, iar alții vor participa la diferite programe. Mai mult decât atât, 37 de persoane vor primi până la 25.000 de euro, pentru înființarea și dezvoltarea unei afaceri. Totul în cadrul unui proiect în valoare de 4 milioane de euro.
Tinerii își găsesc din ce în ce mai greu un loc de muncă. În special cei din mediul rural. Din cauza veniturilor reduse sau a lipsei educației, mulți nu reușesc să se integreze pe piața muncii.
„În următoarea perioadă va fi destul de dificil şi destul de complicat ca această categorie defavorizată, cum sunt rromii, dar şi cei care provin din familii aflate la limita subzistenţei, îşi găsesc foarte greu un loc de muncă”, a declarat Ana-Maria Vătămanu, președinte Asociația de Dezvoltare Durabilă Constanța.
Pentru a veni în sprijinul lor, a fost lansat proiectul „Integrarea socială și profesională a tinerilor NEETs”.
„Încheiem protocoale cu agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, astfel încât să putem identifica mai uşor aceşti tineri înregistraşi deja pentru a beneficia de ajutorul de şomaj. Mai mult decât atât, în perioada imediat următoare, vom selecta tinerii din cele trei regiuni de dezvoltare astfel încât să poată să intre în acţiunile integrate ale proiectului”, a declarat Ioana Crişan, manager de proiect.
1.060 de tineri șomeri cu vârsta între 16 și 29 ani ar urma să beneficieze de acest proiect. Dintre aceștia, 12%, adică 128 de persoane vor fi de etnie rromă, iar 22%, adică 234 vor fi din mediul rural.
„În timp de şase luni de zile de la terminarea cursului de calificare, 44% dintre ei o să devină integrali pe piaţa muncii, să devină angajabili ”, a declarat Mitruț CARAIVAN, coordonator
partner.
De asemenea, 467 de tineri vor primii o ofertă de muncă de participare la un program de educație continuă, ucenicie sau stagiu. Mai mult, toți vor beneficia și de servicii de mediere, astfel încât, să-și găsească un job potrivit.
„37 de tineri vor beneficia de subvenţii de 25.000 de euro pentru a porni o afacere proprie”, a precizat Ioana CRIȘAN, manager de proiect.
„Sunt tineri care au terminat facultatea sau liceul, dar care nu s-au angajat încă, nu sunt intraţi în câmpul muncii, şomeri şi ei, care vor să deschidă o afacere şi atunci vor urma planuri de antreprenoriat, cursuri de antreprenoriat, cursuri de afaceri”, a adăugat Mitruț CARAIVAN, coordonator partner.
În cadrul proiectului, tinerii vor urma cursuri de calificare în profesii precum: electrician, sudor, lăcătuș mecanic, timonier, docher și operare calculator.
„Atât un sudor, cât şi un electrician trebuie să ştie să citească o schemă electrică sau un plan şi atunci, de cele mai multe ori, trebuie să ştie să folosească şi calculatorul şi atunci, suplimentar, vine şi un curs pe partea aceasta, de tehnologia informaţiei şi a calculatoarelor”, a mai spus Mitruț CARAIVAN, coordonator partner.
Proiectul a demarat în luna august și are o durată de 24 de luni. Acesta are o valoare de 4 milioane de euro și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Printre parteneri se numără și cea mai mare companie furnizoare de servicii integrate offshore pentru industria de petrol și gaze.