Zi emoţionantă pentru viitorii marinari militari. Părinții și rudele au privit de pe margine cum tinerii jură credinţă patriei: ''Daţi-mi voie să vă urez bun venit acasă''
Clopoțelul a sunat astăzi și pentru elevii Școlii Militare de Maiștri Militari ai Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”. Cu uniforma bine aranjată și plini de emoții - aşa au păşit viitorii marinari militari în faţa superiorilor şi a părinţilor. După ce au jurat credinţă patriei mamă, tinerii și-au împărtăşit gândurile cu prietenii şi familiile lor. De acum înainte îi aşteaptă o misiune dificilă, dar şi cu multe satisfacţii. Timp de doi ani de zile, aceștia vor învăța, printre altele, să identifice reperele pe harta de navigaţie, să pregătească nava pentru luptă și să aibă grijă de buna funcționare a acesteia.
Ceremonia de deschidere a anului de învățământ 2021-2022 a avut loc luni și la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” din Constanţa.
Festivitatea s-a desfășurat cu aplicarea şi respectarea măsurilor privind prevenirea şi limitarea infectării cu virusul SARS CoV-2.
„Chiar şi cu măştile care vă acoperă chipurile, în ochii dumneavoastră se citesc entuziasmul şi emoţia noului început. Daţi-mi voie să vă urez bun venit acasă şi bun venit în marea familie a Forţelor Navale Române”, a declarat cdor. Nicu CHIREA, comandantul Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanţa.
Timp de doi ani de zile, tinerii vor fi instruiți în profesia aleasă, vor învăța despre viață și își vor însuşi rigorile și valorile militare.
„Parcursul dumneavoastră din aceşti doi ani vă va determina viitorul, cu toţii aveţi câte un talent şi un potenţial aparte, iar misiunea noastră este să vă asigurăm mediul propice pentru a vă dezvolta aptitudinile şi pentru a vă valorifica motivaţia pentru obţinerea performanţei”, a precizat comandantul Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanţa.
„O nouă generaţie de tineri păşeşte cu sfială în curtea şcolii militare de maiştri militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” pentru a deprinde tainele profesiei de marinar”, a declarat contraamiral de flotilă Cornel Cojocaru, locțiitor pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Forţelor Navale.
În tot acest timp, elevii școlii militare se vor descoperi și vor învăța să-și depășească limitele. Nu vor lipsi nici bucuriile și nici dezamăgirile, însă profesorii i-au asigurat că niciodată nu vor fi singuri.
“Continuitatea progresiei educaţiei dumneavoastră va aduce stadii de pregătire în şcoli de instruire, centre de perfecţionare pe arme şi de învăţare a limbilor străine astfel încât Armata României de mâine să fie recunoscută şi apreciată de armatele statelor aliate şi partenere”, a declarat col. Daniel Bănică, șef serviciu învățământ și educție în Direcția instruire și doctrină din Statul Major al Apărării.
“Maiştrii militari constituie o categorie de personal militar profesionalizat capabilă să conducă şi să instruiască subordonaţii, folosind exemplu personal şi experienţa proprie să impună şi să menţină standardele de pregătire şi comportare”, a adăugat contraamiral de flotilă Cornel Cojocaru, locțiitor pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Forţelor Navale.
În semn de apreciere pentru îndeplinirea misiunilor și pentru munca depusă în cadrul campaniei de combatere a coronavirusului, doctorul Liliana Dumitru a primit emblema de onoare a medicinei militare.
Pentru viitorii marinari militari această zi a fost foarte emoțioantă. Părinții și rudele au privit ceremonia de pe margine.
La nivel naţional, în anul de învăţământ 2021-2022, peste 1.200 de elevi au început luni cursurile în şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri, dintre care aproximativ 800 de tineri sunt înscrişi în anul I.