Noi reguli pentru carantină şi izolare - proiectul a fost adoptat de Guvern

Proiectul de lege privind carantina a fost aprobat în Guvern. Totodată, textul proiectului de lege a fost publicat şi va fi trimis în regim de urgență la Parlament pentru adoptare.
Documentul intitulat ”LEGE privind instituirea unor măsuri in domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic si biologic” prevede reglementările privind pandemia, în concordanță cu solicitările CCR. Legea definește următorii termeni: carantina persoanelor, carantina bunurilor, carantina zonală, izolarea, risc iminent, contaminare, eveniment neobișnuit sau neașteptat, dovadă științifică, infecție, măsuri de sănătate, persoana bolnavă, risc epidemiologic, risc biologic, suspect de infectare sau carantinare, urgență de sănătate publică de importanță internațională, epidemie, pandemie, boală transmisibilă și grup populațional.
Potrivit documentului, măsurile de carantină ”se aplică pentru grupuri populaționale care sunt susceptibile de a prezenta risc epidemiologic și biologic pentru sănătatea publică. Măsurile și grupurile populaționale se stabilesc în funcție de: agentul patogen, calea de transmitere, rata de transmisibilitate și zona
geografica afectată”.
”E un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic. El începe prin mai multe definiţii, termenul carantina persoanelor are o definiţie acum asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar. Separarea fizică a persoanelor bolnave în vederea administrării unui tratament adecvat pentru reducerea gradului de contagiozitate, aici se vorbeşte despre internarea pacientului. În cazul în care capacitatea e depăşită total, izolarea să aibă loc inclusiv la domiciliu, dar acest lucru e o excepţie, deoarece capacitatea integral e depăşită. Carantina persoanelor care vin din zone de risc - aici decizia o ia Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar implementarea ei se face de către ministerul subordonat. Se supun aprobării CNSU, dar să nu se aştepte întrunirea comitetului pentru luarea măsurilor respective. Iar comitetele judeţene pot aproba, la cererea Comitetului Naţional, carantinarea unor zone din judeţele lor, dar nimeni nu ia decizia singur. Peste tot o să găsiţi fie că e Comitetul Naţional, fie că e Comitetul judeţean, fie că vorbim de DSP, fie că vorbim de Institutul Naţional de Sănătate Publică, toate având în ele epidemiologi, infecţionişti”, a explicat Raed Arafat.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație
-O-școală-din-Constanța-va-fi-modernizată.-A-fost-semnat-contractul-de-execuție-(1).jpeg)
O unitate de învățământ va fi modernizată. Vergil Chițac a semnat contractul

Un bărbat a fost reținut pentru 24 de ore! VEZI care a fost motivul

Ce au descoperit polițiștii de frontieră într-un autocar sosit din Turcia
Noi reguli de circulație devin obligatorii începând de astăzi pe două străzi din cartierul Poarta 6
Scandal în plină stradă, în orașul Ovidiu. A spart poarta unui imobil cu un obiect tăietor
Se va lucra pe Baba Novac. Traficul va fi restricționat total!
Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie. Care este programul la SCJU Constanța
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

