Parcurile eoliene falimentează Primăriile. 16 comune dobrogene, obligate să înapoieze milioane de lei: „Nu știu ce soluție am putea să găsim să-i restituim”
Parcurile eoliene falimentează administraţiile locale. 16 comune din județele Tulcea și Constanţa trebuie să restituie 100 de milioane de euro, bani încasaţi ca impozit pe clădiri, în perioada 2014-2019, de la companiile care deţin parcuri eoliene. Cu acești bani, satele mici au reuşit să facă investiţii mari şi să se modernizeze. Doar că acum, justiția obligă primăriile să dea banii înapoi.
16 comune dobrogene au fost obligate de judecători să restituie milioane de lei. Există un Ordin al Ministerului de Finanţe din 2014, care stabileşte că turnul de fier care susţine elicea din vârf, este o clădire, iar primăria poate percepe impozit pe clădiri. În baza lui, comunele din județele Tulcea și Constanța au încasat sume imense timp de cinci ani.
„Sume mari. La nivelul locațiilor noastre vorbim de aproximativ nouă milioane de euro. Noi încasăm undeva, anual, în jur de cinci milioane de lei cu titlu de taxe pe clădiri”, a declarat Ioan Roșu, primarul comunei Fântânele.
„Era o gură de oxigen pentru autoritățile locale privind banii care puteau fi încasați pentru investiții. Am reabilitat iluminatul public, am introdus camere de supraveghere, internet wireless pe domeniul public am reabilitat școala, grădinița”, a declarat Viorel Petre, viceprimarul comunei Târgușor.
În tot acest timp, companiile străine de eoliene s-au adresat instanţelor judecătoreşti. Ca să fie clădire, ar trebui să aibă încăperi bine delimitate prin pereţi, şi acoperiş, susțin aceștia. Procesul eolienelor a ajuns până la Curtea de Casaţie şi Justiţie care le-a dat dreptate companiilor străine. Comunele din Dobrogea au pierdut, şi-acum trebuie să restituie banii.
„Două milioane de euro. De restituit. De unde putem să-i dăm? Închipuiți-vă, am făcut investiții cu ei”, a declarat Gabriela Iacobici, primarul comunei Grădina.
„Vestea a fost ca un paloș pentru comunitatea noastră. Avem 50 de miliarde, cinci milioane noi. Vă dați seama că noi nici bugetul nu îl avem. Avem buget pe doi ani ca să putem să dăm înapoi la eoliene”, a declarat Mădălina Negru, primarul comunei Târgușor.
Unii edili spun că vor pune lacătul pe primării pentru că n-au de unde să dea înapoi asemenea averi.
„Suma este de 5.100.000 de lei în momentul de față. Nu știu ce soluție am putea să găsim să-i restituim fără sprijinul statului. Suma este de două ori bugetul comunei. Suma care ar trebui restituită”, a declarat Viorel Petre, viceprimarul comunei Târgușor.
„Dacă s-ar pune în aplicare hotărârea, practic toate unitățile administrative ar fi blocate”, a mai declarat Ioan Roșu, primarul comunei Fântânele.
„Ar însemna să punem lacătul pe Primărie și să plecăm acasă. Nu ar mai rămâne bani pentru angajați, pentru salarii, pentru funcționari”, a mai declarat Mădălina Negru, primarul comunei Târgușor.
În total, 200 de comune din România se află în această situație.
„Există din păcate și asemenea posibilitate în situația în care nu există voință politică, dar mai ales administrativă, pentru a se vedea că de fapt este o eroare”, a declarat Mariana Gâju, președinte Asociația Comunelor din România.
Companiile care deţin parcurile eoliene au transmis că nu percep dobânzi sumelor datorate şi că ar fi dispuse să eşaloneze datoriile la plată.