Valeriu Gheorghiță: „Acoperirea vaccinală la tineri este mult mai redusă comparativ cu persoanele de peste 50-55 de ani”
„În perioada următoare, cel mai probabil începând din luna septembrie, vor avea loc acțiuni de informare online în cadrul ședințelor cu părinții privind vaccinarea”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Potrivit unor studii, în cazul familiilor cu copii preșcolari riscul de îmbolnăvire este de 15% mai mare, iar în cazul celor cu copii în clasele primare riscul este de 20-25% mai ridicat, spun specialiștii. Gheorghiță a susținut că își dorește ca „fiecărei unități de învățământ să-i fie alocată o echipă mobilă și școala să centralizeze periodic persoanele care doresc să se imunizeze”. Până acum doar 20% din rândul celor tineri au primit prima doză de vaccin.
„Din punct de vedere epidemiologic suntem în valul 4. Înregistrăm un număr din ce în ce mai mare de cazuri noi. Adolescenții, copiii, sunt expuși unui risc mult mai mare de îmbolnăvire și este lesne de înțeles că vorbim de o variantă mult mai transmisibilă. Tinerii se adună, interacționează mai mult, sunt expuși mai frecvent riscului de infecție și bineînțeles, într-un procent mai mic se respectă măsurile de prevenție.
Acoperirea vaccinală la tineri este mult mai redusă comparativ cu persoanele de peste 50-55 de ani. Împreună cu Ministerul Educației vor avea loc în perioada următoare, cel mai probabil începând cu luna septembrie, acțiuni de informare online, în cadrul ședințelor cu părinții, în care reprezentanți fie din Direcțiile de Sănătate Publică, fie din corpul medical din fiecare județ va fi prezent la aceste ședințe online și va răspunde întrebărilor în legătură cu vaccinarea.
Grupa de vârstă 12-15 ani are un procent de acoperire vaccinală de 4%. Sunt aproape 33.000 de copii cu vârsta între 12 și 15 ani care au primit cel puțin o doză de vaccin și peste 150.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani care au primit cel puțin o doză de vaccin. Practic vorbim de un procent de acoperire vaccinală de 20%”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță, președinte CNCAV.