Greșeala l-a costat viața. A intrat în apă pentru a practica un sport nautic, deși nu știa să înoate. S-a stins la doar 17 ani
Marea şi-a luat din nou tributul. Un tânăr s-a înecat după ce a căzut de pe placa de stand-up paddle cu care intrase în apă. Acesta lucra pe o plajă unde amatorii sporturilor nautice închiriază astfel de echipamente iar la finalul zilei băiatul a vrut să încerce și el senzațiile tari, deși nu știa să înoate. Tragedia s-a petrecut la Mamaia, chiar sub ochii prietenului cu care intrase în apă. A fost găsit pe fundul mării după aproximativ 40 de minute. Medicii au încercat să îl resusciteze, dar în zadar.
Când s-a dat alarma că un băiat a dispărut în mare, două skijeturi de salvamar au plecat spre ultima locaţie unde băiatul fusese văzut. Prietenul lui i-a anunțat pe salvatori apoi a sunat la 112. ISU Dobrogea a trimis o şenilată, o şalupă rapidă, echipa de scafandri şi medici pentru primul ajutor. La fața locului a ajuns și elicopterul SMURD. Tânărul intrase în apă, potrivit martorilor, cu un prieten şi cu plăcile de stand-up paddle.
„Cam în drept cu ambarcațiunea. Este o zonă periculoasă. A trecut de zona geamandurilor. Este apă adâncă”, a declarat Florin Ifrose, salvamar.
Niciunul dintre ei nu avea vestă de salvare şi nici șnurul de siguranţă prins de corp şi placa de surf. Un val i-a dezechilibrat şi unul dintre ei a căzut în apă.
„Tânăr, 18-20 de ani. Era cu un prieten. A luat placa și s-a dus în larg. Nu avea vestă și s-a înecat”, spune o martoră.
„Dacă se merge mai mult de zona marcată sau dacă se merge mult mai în larg, niciodată nu se știu curenții și valurile. Și mai ales când nu stau mai mulți în grup. Trebuie să știm unii de alții”, spune un martor.
„Se putea evita tragedia dacă purta vestă, dacă își lega de picior acea placă, că există o coardă specială de se leagă de picior sau dacă voia să se aventureze singur trebuia să vină să anunțe salvamarul ca să aibă în evidență treaba asta. Nu ar trebui să iasă dacă nu ar ști să înoate pentru că trebuie să porți vesta, poate să intre în panică, ceea ce s-a și întâmplat”, a declarat Valentin Ivan, salvamar.
După aproximativ 40 de minute trupul tânărului a fost găsit şi scos pe mal de salvamari.
„Chiar eu l-am găsit, inconștient. Era pe fundul apei”, a mai declarat Florin Ifrose, salvamar.
Salvamarii i-au acordat şi primul ajutor iar apoi medicii SMURD au început manevrele de resuscitare. Aproape o oră s-au chinuit să repornească inima tânărului, însă eforturile s-au dovedit a fi zadarnice. Băiatul lucra pe o plajă din stațiune. Inspectoratul Teritorial de Muncă dar și poliția fac acum investigații.
„Vor fi luate niște declarații de la colegi, de la firmă, de la punctul de lucru al societății și vom vedea de ce a intrat în apă. La final se va stabili dacă este un accident de muncă sau nu este accident de muncă. Trebuie să vedem exact care a fost dinamica, evoluția cu o oră înainte de a se întâmpla această tragedie”, a declarat Eugen Bola, director ITM Constanța.
„În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, a declarat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.
Acum, oamenii legii urmează să stabilească cine este vinovat în acest șir lung al erorilor, care a dus la moartea unui tânăr.