dobroge.tv

Live

Cartierele Tomis Nord și Inel II au fost incluse într-un proiect de regenerare urbană: locuitorii așteaptă cu nerăbdare să vadă rezultatele

16 august 2021
Publicitate

Creșterea calității vieții urbane, extinderea zonelor verzi și crearea unor spații speciale pentru transportul alternativ – sunt câteva dintre propunerile vizate de regenerarea urbană. Contractul a fost semnat vineri și cuprinde două cartiere: Tomis Nord și Inel II. Locuitorii acestor zone au multe nemulțumiri pentru care așteaptă o rezolvare.

Iulia Dima locuiește în Tomis Nord de mai bine de 20 de ani. Își amintește cum arăta cartierul atunci când a lăsat capitala pentru orașul de la malul mării. Femeia spune că deși zona este bine cotată și se clasifică în top 5 în ceea ce privește prețurile imobiliarelor, aici lipsesc multe amenajări minime.

Gunoiul nu se ia de aici, se stă câte o lună de zile, e o mizerie de nedescris. Băncile au fost puse de la Primărie în ciment, uitați-le cum sunt. Vrem și noi seara să stăm că locuiesc aici aproape și nu am unde să stau”, spune Iulia Dinu.

Lipsa parcurilor rămâne însă cea mai mare problemă pentru locuitorii cartierului. Oamenii spun că se simt sufocați de betoane și că au nevoie de zone verzi.

Sigurul părculeț din cartierul Tomis Nord nici nu poate fi numit o zonă verde. Încă de la intrare, oamenii sunt întâmpinați de mormane de iarbă uscată și gunoaie.

Ce mă supără e părculețul ăsta de aici că nu e amenajat. Altul nu avem aici. Ăsta e”, spune un constănțean.

E stricat tot. E singurul parc care nu este făcut din Constanța. Au rupt băncile, ia uite”, spune un alt constănțean.

Ne mutăm în cartierul Inel II, unde situația stă și mai rău. Aici chiar nu există niciun parc, nicio zonă verde, nicio oază de relaxare. Terenurile virane din cartier sunt acoperite de buruieni, presărate cu gunoaie și cu praf, deși s-ar putea transforma în niște locuri de interes pentru constănțenii de aici. Copiii se joacă prin parcări, bătrânii așteaptă autobuzul în picioare, iar pubele stradale sunt rare și pline până la refuz.

Zonele verzi sunt reprezentate de verdeața asta care nu prea este îngrijită, copacii nu sunt de mult toaletați, iar copiii nu au unde să se joace. Copiii mei au crescut în cartier, de mult, cu ani în urmă aveau un loc de joacă cu tobogane. Acum nu știu de ce nu mai sunt și chiar ar fi nevoie”, spune o constănțeancă.

În zona Inel II exista acum câțiva ani un loc de joacă pentru copii, însă acum au rămas doar praful și mizeria.

Există și vești bune însă. Cele două cartiere vor intra într-un proiect de regenerare urbană. Acest lucru presupune suplimentarea spațiilor verzi, amplasarea de mobilier stradal nou, iluminat public, dar și modernizarea căilor de circulație, în special pentru transportul alternativ. Achiziția publică pentru servicii de proiectare în vederea regenerării urbane pentru aceste cartiere a fost demarată în primăvară.

S-a încheiat contractul pentru această prestație și ulterior, vom merge în teren cu cel care a câștigat licitația pentru identificarea acestor spații, iar la final vom avea un proiect tehnic pe baza căruia vom aplica pentru finanțări nerambursabile”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

Execuția lucrărilor se va realiza pe cât posibil cu fonduri europene în valoare de peste 20 milioane de euro. Potrivit reprezentanților primăriei, urmează să se realizeze același lucru și pentru alte cartiere din Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233