Vapoarele simbol ale Constanței, amplasate la fiecare intrare în oraș, sunt acum pline de rugină și mizerie
Au supraveghat frontierele, au salvat vieți omenești pe mare și au participat la numeroase misiuni. Este vorba despre vapoarele simbol ale Constanței. Navele au aparținut Poliției de Frontieră, iar după zeci de ani de serviciu, au fost amplasate la fiecare intrare în oraș. Acum sunt ruginite și murdare, iar municipalitatea nu are de gând să le recondiționeze prea curând.
Nu este constănțean sau turist care să nu fi observat măcar o dată una dintre navele care stau de strajă la fiecare intrare din oraș. La vremea lor, toate aceste vapoare au fost eficiente, de viteză și puteau îndeplini în foarte bune condiții fiecare sarcină în marea teritorială.
„Acest tip de nave au fost în serviciul Poliției de Frontieră pentru o perioadă de aproximativ 40 de ani, au fost un număr de 20 de astfel de nave, au o lungime de 38 de metri, o lățime de cinci m, o viteză maximă de deplasare de 25 de noduri, având la bord un echipaj de 20 de persoane”, a declarat Alexandru Oae, director adjunct în marină - Garda de Coastă.
Foștii comandanți își aduc aminte cu emoție de vremurile petrecute la cârma navei.
„Nava din spatele nostru sau din fața dumneavoastră a fost numărul tactic 21 și a activat o perioadă îndelungată la Grupul de Nave Sulina pe care l-am comandat până în anul 1989. A participat la numeroase misiuni de supraveghere a frontierei și a participat la misiuni de salvare pe mare”, a declarat cdor. (r) Ionel Iordan.
„Nava pe care am fost eu este fosta vedetă maritime de patrulare se află acum la Eforie. De câte ori merg spre Mangalia sau mă întorc și văd nava, am totuși o tresărire așa. Nu pot să trec indiferent pe lângă ea”, a declarat cdor. (r) Niculae Ochiană, primul comandant al Gărzii de Coastă.
La terminarea serviciului, navele au fost dispuse în 2003 să marcheze intrările în Constanța.
Unul dintre vapoare este cel care îi întâmpină pe turiștii care vin cu trenul pe litoral. Alte patru astfel de nave mai sunt amplasate la fiecare intrare în oraș.
Timpul își spune însă cuvântul. Vapoarele mărețe care plecau în misiuni zac acum în uitare, rugină și mizerie. Constănțenii și turiștii sunt nemulțumiți de modul în care arată navele-simbol ale orașului.
„Acum urât. Ar trebui să le protejăm pentru că dacă le-a pus măcar să fie frumos și chiar ne-a plăcut când le-a pus”, spune o constănțeancă.
„E jalnic cum arată”, spune un constănțean.
„Păi arată frumos dacă ar fi puțin mai îngrijit. Dacă și-ar da puțin interesul, ar fi mai frumos”, spune un tânăr.
Însă Primăria Constanța nu are un plan concret de recondiționare a acestora pentru că vapoarele nu se află pe lista de priorități a autorităților. Singurul care va beneficia de ceva atenție va fi vaporul de la gară, odată cu reabilitarea întregii zone.