dobroge.tv

Live

Autoritățile locale și județene propun soluții pentru turismul românesc

06 august 2021
Publicitate

Se caută soluții pentru revitalizarea turismului pe litoralul Mării Negre. Pentru a atrage cât mai mulți turiști, autoritățile locale, județene, cât și cele centrale, au venit cu o nouă propunere, Litoral 365, adică un sezon turistic pe tot parcursul anului. De asemenea, pentru acoperirea deficitului de forță de muncă s-a discutat despre promovarea și dezvoltarea învățământul profesional și dual cu aplicabilitate în HoReCa. Cele două teme au fost dezbătute în cadrul evenimentului „Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate".

Turismul de pe litoral a fost crunt lovit de criza de coronavirus. Operatorii din HoReCa au avut cel mai mult de suferit din cauza pandemiei. Ușor, ușor, fie cu ajutorul autorităților centrale, fie cu ajutorul celor locale, patronii de pe litoral au început să-și revină. Însă nu complet. Aceștia se confruntă cu lipsa angajaților.

Forța de muncă a început să scadă și în cantitate și în calitate. Vorbim de angajați din mai multe domenii de activitate care se duc dintr-o parte în alta și lucrează e perioade determinate. Sunt tot felul de domenii, nu neapărat în domeniul turismului”, a declarat Mircea Dobre, președinte Uniunea Generală a Industriașilor din România, filiala Constanța.

Pentru a acoperi acest deficit, reprezentanții Asociației de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța au găsit o soluție. Au conceput un proiect care prevede realizarea a trei centre destinate învățământul profesional și învățământul dual

De pe băncile căreia să iasă meseriile de care avem real nevoie: ospătar, bucătar, laborant, barman, dar și meserii creative pentru că industria hotelieră are nevoie și de meserii creative”, a declarat Ana-Maria Vătămanu, preşedinte Asociaţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa.

Sunt foarte utile aceste școli tehnice și acest învățământ dual dar trebuie lucrat la mentalitatea acestor copii pentru că în final ori vor pleca, ori vor migra în alte domenii care le oferă un salariu mai bun”, a declarat Iuliana Tasie, vicepreședinte Organizația Patronală a Turismul Balnear din România.

În județul Constanța există în jur de 20.000 de studenți și doar 4% dintre ei rămân să lucreze la noi, susțin autoritățile județene. La ora actuală, este nevoie de forță de muncă în mai multe domenii.

Centrala Nucleară are nevoie în viitor de 400 de ingineri. Deja se va încheia un protocol între Universitatea Ovidius și celelalte universități și Centrala Nucleară. În Șantierul Naval, zona extracții petroliere au nevoie de oameni care să se califice și iată și a doua șansă. Învățământul dual este foarte important”, a declarat Mihai Lupu, președinte CJ Constanța.

O altă soluție pentru a atrage cât mai mulți turiști, români și străini, ar fi ca sezonul turistic să țină tot anul.

Turismul de litoral nouă luni pe an. Asta este viziunea de la care trebuie să pornim. Cu două luni nu facem nimic, cu trei luni nu facem nimic, cu șase nu facem nimic. Nu o să putem să fim competitori nici cu Bulgaria, cu nimeni. Avem nevoie de un sezon de nouă luni”, a declarat Dragoş Anastasiu, preşedinte Alianţa pentru Turism.

Turismul constănțean trebuie să fie de 12 luni, nu doar de trei sau patru luni. Și oportunitățile sunt imense. Nu mai departe de ieri am finalizat Capidava, un punct pe harta județului Constanța, care va deveni o atracție”, a declarat Mihai Lupu, președinte CJ Constanța.

Turismul este o componentă importantă și sigur că ar trebui să o avem nouă luni, 12 luni pe an pentru că asta înseamnă în ultimă instanță bani la bugetul municipal. Nu vorbesc de taxele care trebuie plătite, dar vorbesc de cei 63% din impozitul pe venit care dacă are angajatori, alimentează bugetul local”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Și pentru a veni în sprijinul celor care vor ajunge pe litoral, Asociaţia de Dezvoltare Durabilă a judeţului Constanţa a realizat un proiect care prevede realizare unei platforme informatice.

Disponibilitatea locurilor de cazare, la restaurante, la instituții publice de care avem nevoie”, a declarat Ana-Maria Vătămanu, preşedinte Asociaţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Constanţa.

Discuțiile au avut loc în cadrul evenimentului „Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate”, care face parte din proiectul „Pactul pentru Muncă”, iniţiativă demarată în 2019 de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233