Poliţia Română propune pedepse mai dure pentru conducătorii auto care nu merg regulamentar pe autostradă
Suspendarea permisului 120 de zile pentru cei care circulă pe contrasens pe autostradă și 60 de zile pentru deplasarea pe banda de urgenţă. Sunt câteva dintre propunerile Ministerului de Afaceri Interne. Măsura vine în atenția celor indisciplinați și vitezomani. S-ar putea schimba codul rutier, iar șoferii care nu respectă regulile vor avea de suferit.
Pe contrasens și pe banda de urgență. Așa au condus unii șoferi pe autostradă la sfârșitul lunii iulie. 11 permise de conducere au fost reținute atunci în cazul celor care au mers pe contrasens pe Autostrada Soarelui. Nu a fost singurul eveniment în care s-a uitat de regulile de circulație. Accidentele în lanț din ultima perioadă sunt și ele un exemplu.
Acestea au fost și motivele care au dus la analizarea codului rutier actual de către Poliția Română și la elaborarea unor noi propuneri legislative. Potrivit autorităților centrale, cei care circulă altfel decât prevede legea sunt un real pericol pentru ceilalți și trebuie pedepsiți mai drastic.
„La acest moment, circulația pe autostradă pe sensul opus de mers este sancționată cu amendă între 870 și 1.305 lei, iar permisul de conducere se reține pentru o perioadă de 60 de zile. Iar propunerea este ca sancțiunea contravențională să crească și să fie între nouă și 20 de puncte amenda, respectiv până la 2.900 de lei, iar permisul de conducere să fie reținut pentru o perioadă de 120 de zile. De asemenea, în prezent, circulația pe banda de urgență este sancționată doar cu amendă, iar propunerea legislativă este ca permisul de conducere să fie suspendat, să fie reținut după o asemenea faptă de circulație pe banda de urgență și bineînțeles și cuantumul amenzii să crească”, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliția Română.
Și comportamentul agresiv în trafic poate fi pedepsit conform noului cod rutier.
„Mă refer aici la șoferii care schimbă banda de urgență în mod repetat, claxonează, dau flash-uri celorlalți participanți la trafic, având astfel un comportament agresiv și punând în pericol siguranța tuturor celorlalți șoferi, tuturor celorlalți pietoni care se află în zonele respective”, a mai declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliția Română.
Viteza, neatenția sau aglomerația sunt câteva dintre cauzele producerii unui accident, spun șoferii. Cei mai mulți dintre conducătorii auto văd cu ochi buni aplicarea unor sancțiuni mai drastice pentru cei iresponsabili.
„Merită. Cine greșește trebuie să plătească. Atenție, foarte multă atenție, păstrat distanța”, spune un șofer.
„Viteză, nepăstrarea distanței. Acolo ar trebui amenzile puțin mai mari”, un alt șofer.
„Mi se pare ok ideea având în vedere că sunt foarte multe accidente și foarte mulți vitezomani”, spune un șofer.
„Polițiștii rutieri le recomandă șoferilor să respecte următoarele reguli pentru a preveni producerea accidentelor rutiere: să păstreze în mers o distanță corespunzătoare care să le permită oprirea în condiții de siguranță, să respecte limitele legale de viteză, să folosească luminile de întâlnire, să se asigure și să semnalizeze atunci când schimbă banda de circulație”, a declarat Cristina Gavriloaie, purtător de cuvânt IPJ Constanța.
Autoritățile constănțene îi roagă pe toți participanții la trafic să fie prudenți și responsabili, atât în oraș, cât și la ieșirea din localitate, pentru că doar în acest fel se pot evita dezastrele și pierderile de vieți omenești.