dobroge.tv

Live

Peste 350 de scafandri militari, exercițiu multinațional în Marea Neagră

05 august 2021
Publicitate

O mină marină de război rămasă neexplodată, a fost descoperită la Constanța pe fundul mării. Scafandrii de luptă au fost chemaţi ca să o distrugă iar militarii au pus dinamită împrejurul ei. Totul a făcut parte dintr-un exercițiu multinațional care se desfășoară zilele acestea în Marea Neagră. La acțiuni participă peste 350 de scafandri militari, din care aproximativ 100 sunt străini din Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Statele Unite ale Americii și Ucraina.

La 16 km în largul mării, echipa de scafandri este lansată de pe nava-mamă. Mina marină este la 45 de metri adâncime şi cântăreşte 300 de kilograme.

Geniştii subacvatici au coborât pe fundul apei şi au pregătit explozia. Apoi s-a auzit numărătoarea inversă.

Minele marine sunt ucigaşii tăcuţi ai mărilor. Sunt încărcături explozive uriaşe amplasate sub apă, care detonează la cea mai mică atingere. Deflagraţia este devastatoare pentru orice navă militară sau civilă. Marea Neagră este un poligon de antrenament în care românii şi bulgarii cooperează bine când vine vorba de explozivi navali.

Sunt multe epave şi multe mine marine care au fost plantate în timpul războaielor mondiale iar unele sunt încă acolo jos în ciuda eforturilor de curăţare a mării”, a declarat Daniel Todorov, bulgarian navy.

Poate fi periculos ca în multe alte operaţiuni navale dar tocmai pentru asta ne antrenăm cu astfel de exerciţii”, a declarat Paul Gilber, US Navy.

Scafandrii militari sunt folosiţi nu doar la căutarea explozivilor. Ei sunt trimişi şi în controale pe navele de suprafaţă exact ca în Golful Persic unde NATO inspectează navele străine cu încărcături suspecte.

Venim, cercetăm nava, verificăm dacă ceea ce au declarat ei că transportă, că fac, este adevărat. Verificăm documentele, verificăm încăperile”, a declarat Roxana Chihaia, scafandru de luptă.

Un scafandru de luptă trebuie să înveţe să caute, să marcheze şi să distrugă dispozitivele explozive. Numai echipamentul de scufundare poate ajunge la o greutate de 50 de kilograme.

Neopren de 7 cu protecție în zonele de interes cum ar fi genunchii pentru tăieturi, să nu facă cute costumul, să ne protejeze și de mediul acvatic. Găsim tot felul de chestii în apă în care ne putem tăia. Este pentru scufundări de mare adâncime și lucru subacvatic. Cu alimentare de la suprafață și un sistem de back-up în caz că avem probleme”, a declarat Marian Giurcă, scafandru.

La accidentul de scufundare apare foarte des. Presiunile la care sunt supuși scafandrii pot determina anumite probleme pe circulație, anumite bule de gaz care se formează și acestea pot bloca anumite părți ale corpului. Se scoate accidentatul din apă, trebuie introdus în două-trei minute în barocameră”, a declarat cdor. Adrian Onțică, șeful de Stat Major al Divizionului Nave și Scafandri de Luptă.

Scafandrii trebuie să fie cu ochii în patru: Marea Neagră chiar e neagră. În zilele ei bune, în adâncuri nu există vizibilitate mai mare de cinci metri.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233